IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Щедрата на обещания Foxconn ще строи фабрика за 10 млрд. долара в САЩ

Анонсираните планове на тайванския концерн обаче често се разминават с действителността

12:42 | 27.07.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Доналд Тръмп и Тери Гоу при ансонсирането на споразумението. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Доналд Тръмп и Тери Гоу при ансонсирането на споразумението. Снимка: Ройтерс

Тайванският концерн Foxconn, един от най-големите производители на електроника в света, представи късно в сряда нови планове, според които ще построи своя производствена фабрика на стойност около 10 млрд. долара в Югоизточен Уисконсин, като по този начин предостави много необходима победа за президента Доналд Тръмп и губернатора Скот Уокър, пише LA Times.

Новото съоръжение, в което ще се произвеждат плоски екрани, ще бъде разположено в избирателния район на говорителя на Конгреса Пол Раян - в един от най-важните щати от бойното поле, които доведоха Тръмп да изборната победа през ноември.

Ходът на Foxconn да открие първата си голяма фабрика в САЩ представлява скъсване с глобалните производствени тенденции през последните 30 години. Foxconn изгражда електронни джаджи за почти всички големи технологични компании, включително Apple, Google и Amazon.com, в огромни фабрики в Азия, Южна Америка и Източна Европа. Но досега тя има много ограничено присъствие в развитите страни, където разходите за труд са по-високи.

Работниците, които Foxconn ще наема в Уисконсин, ще представляват малка част от работната сила на компанията от 1,2 милиона служители. А официалните лица дадоха противоречиви данни за това колко работни места ще създаде тайванският концерн в САЩ. 

Републиканецът Скот Уокър, който е изправен пред трудно преизбиране през следващата година, заяви, че инвестицията ще създаде 13 000 работни места, със средно заплащане от 53 000 долара плюс бонуси. Но компанията заяви, че ще наеме 3 000 служители в рамките на следващите четири години. Тя добави, че евентуално може да наеме повече хора, но не предостави допълнителни подробности.

Губернатора каза също така, че неговият щат ще предложи икономически стимули в размер на до 3 млрд. долара за осъществяване на сделката. Високата цена предизвика критика от страна на демократите в Уисконсин.

Сделката бе обявена в Източната зала на Белия дом, отразявайки политическата значимост за Тръмп и Уокър. Но Foxconn и в миналото съобщаваше за подобни инвестиции и за нови работни места, които обаче често оставаха неосъществени

През 2013 г. компанията попадна под медийните прожектори заради плана си да инвестира 30 млн. долара и да наеме 500 служители за нова високотехнологична фабрика в центъра на Пенсилвания. И тогава гуверньорът на щата се похвали за сделката. Редица икономисти тогава заявиха, че това ще е водещият двигател за ренесанса на производството в Щатите.

Но щом вниманието заглъхна, Foxconn никога не осъществи плановете си за Пенсилвания.

Все пак сега администрацията в Белия дом е ентусиазирана за сделката. Оттам  подчертаха, че Тръмп лично е договорил инвестицията с председателя на компанията от Тайван Тери Гоу.

„Ще видя Тери и ще му кажа - Тери, трябва да ни дадете едно от тези огромни места, в които вършите чудесна работа", казва Тръмп и добавя, че е казал на Гоу, че американските служители няма да го предадат. 

Новината следва обещанието от страна на Foxconn скоро след като Тръмп бе избран за президент, да инвестира поне 7 милиарда долара в САЩ и да създаде между 30 000 и 50 000 работни места.

Гоу посети Белия дом през април, за да обсъди потенциалната експанзия в САЩ с Тръмп. Мениджъри на Foxconn са се срещнали и с Джаред Кушнер, зет на Тръмп и старши съветник на президента.

Тръмп и Уокър се стремяха да изпълнят обещанието си да подобрят ежедневието на  работниците от "синята стена" - Уисконсин, Пенсилвания и Мичиган.  Изследване на Юридическия университет Marquette през миналия месец установи, че Уокър има 48% одобрение сред гласоподавателите в щата.

Тръмп също имаше нужда от подобна победа. Общият му рейтинг на одобрение през юли се понижи до  36%, което е спад от 42% през април, според проучване на Washington Post-ABC News. Още по-зле -  одобрението към администрацията му по отношение на икономиката  показа признаци на спад за първи път през този месец.

Foxconn, тайванска компания, наричана още Hon Hai Precision, не е добре известна в Съединените щати, но произвежда почти всяка разпознаваема конзола за видеоигри, смартфон и лаптоп, които американците използват. През 2015 г. тя реализира приходи в размер на близо 140 милиарда долара.

"Уверени сме, че производството на американски продукти ще бъде голям успех за нас", каза Гоу по време на обявяването на сделката. „Също така сме ангажирани със създаването на чудесни работни места за американския народ".

Техническият гигант е преговарял с най-малко шест щата за новата си фабрика. Официални лица от властите в Уисконсин заявиха, че ще обмислят законодателни промени, за да привлекат компанията. Миранда Танк, говорител на държавния сенатор от мнозинството (републиканците) Скот Фицджералд, заяви в понеделник: „Сенаторът каза, че ако е необходим законопроект, който да помогне за улесняването на привличането на Foxconn в Уисконсин, той се надява, че ще бъде приет от двете партии след приемането на бюджета".

Но перспективата за подобни „подсладители“ срещна съпротива сред демократите.

Пенсилвания не е единственото място, което е  разочаровано от обещана инвестиция от страна на азиатците. 

През 2014 г. компанията подписа писмо за намерение да инвестира до 1 млрд. долара в Индонезия. Тази инвестиция все още не е осъществена. През същата година Foxconn обяви, че планира да инвестира 5 милиарда долара в продължение на пет години в Индия, като създаде 50 000 работни места. Но три години по-късно вложението на Foxconn възлиза само на малка част от първоначалното обещание.

Освен това съществуваха планове за инвестиция от 5 милиарда долара във Виетнам и 10 милиарда долара в Бразилия, като и двата проекта са далеч от очакванията.

Foxconn също така има репутация за работно място с висок стрес.

През 2011 г. експлозия в една от китайските фабрики на компанията уби трима работници и рани 16. Прах, уловен във въздуховод, е предизвикал взрива, съобщи компанията тогава.

След това се появиха медийни репортажи за това, че служители на Foxconn понякога са работили седем дни в седмицата и са живеели в странни общежития. Някои служители заявиха пред репортери, че са стояли толкова дълго прави, че краката им се подували. Foxconn отговори на критиките, като намали обема на извънредния труд и инсталира предпазни мрежи, за да улови суицидно настроени служители, които биха пробвали да скочат от сградите.

Вижте още технологични новини във видео материала!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:23 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още