IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

SpaceX има двучасов прозорец днес за изстрелването на BulgariaSat-1

Сателитът ще бъде изведен в космоса от Кейп Канаверал с вече доказалата се ракета-носител Фалкон 9

11:37 | 23.06.17 г. 2
Автор - снимка
Създател
SpaceX има двучасов прозорец днес за изстрелването на BulgariaSat-1

Американският технологичен концерн SpaceX планира изстрелването на първия български геостационарен комуникационен сателит BulgariaSat-1 от ракетна площадка в Космическия център Кенеди на НАСА във Флорида. Двучасовият прозорец на изстрелването се отваря днес, 23 юни, в 21,10 часа българско време и се затваря в 23,10 ч. 

В началото на седмицата основаната от технологичния милиардер Илон Мъск компания отложи планираното изстрелване на спътника с няколко дни заради необходимостта от подмяна на клапан.  

BulgariaSat-1 ще бъде изведен в космоса от Кейп Канаверал с вече доказалата се ракета-носител Фалкон 9, предоставена от SpaceX. Той ще бъде вторият в света изстрелван някога на вече летялата ракета Фалкон 9 сателит.

Сателитът е проектиран да предоставя услуги за минимум 15 години, но разполага с гориво за допълнителни още 5 години, което означава, че практически функционирането му е обезпечено през следващите 20 години.

Булсатком ще използва 46% от капацитета на съоръжението за собствено излъчване на едноименния доставчик на телевизия в България и на дъщерното дружество „Поларис Медия“ в Сърбия, разказа пред Investor.bg преди дни изпълнителният директор на дружеството Максим Заяков.

Инвестицията, без в нея да е включено последващото опериране на сателита, възлиза на 235 млн. долара и е оосигурена чрез кредит от страна на банката за експортно кредитиране на САЩ Eximbank и консорциум от европейски банкови институции, воден от Deutsche Bank – Лондон. Сред останалите инвеститори са Citibank, Raiffeisenbank и “Сибанк“ чрез KBC. 

Видеоизлъчване на живо може да гледате тук!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:04 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

2
rate up comment 4 rate down comment 0
georgi_shum
преди 6 години
Успяха!!! Браво и честито на Булсат! Браво и честито и на Спейс Екс !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 0
0pk
преди 6 години
Стискаме палци да стане този път и да е безаварийно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още