IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Tesla и SolarCity няма да имат нужда от увеличение на капитала

На 17 октомври ще се състои ново продуктово представяне на Tesla, обяви Илон Мъск и изненада анализаторите

10:06 | 10.10.16 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Илон Мъск. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Илон Мъск. Снимка: Ройтерс

Tesla Motors Inc. и SolarCity Corp. няма да имат нужда от увеличение на капитала през тази година, докато двете компании се подготвят за сливане, заяви милиардерът Илон Мъск.

Мъск, който е главен изпълнителен директор на Tesla, обяви в Twitter в неделя, че би искал „да коригира очакванията, че Tesla/SolarCity ще трябва да увеличат собствения капитал или корпоративния си дълг през четвъртото тримесечие. Няма да е необходимо за нито една от двете компании. В отговор на въпрос на потребител дали това няма да е нужно през първото тримесечие на 2017 г., Мъск отговори: „Вероятно не и тогава – за нито една от двете компании“, предава Bloomberg. 

На 29 август служителите на Tesla бяха уведомени по електронната поща от Мъск, че автомобилният производител е необходимо да повиши допълнително капитала си през четвъртото тримесечие, тъй като компанията трябва да напредне с производството на своя седан Model 3. По-рано през този месец Tesla съобщи, че през третото тримесечие е доставила 24 500 електрически превозни средства, с което надмина очакванията на анализаторите.

Мъск предложи през юни компанията му да придобие SolarCity, което бе посрещнато със скептицизъм от пазара, като акциите се сринаха с около 10 на сто в първия търговски ден след обявяването на решението. За SolarCity, където Мъск е председател на борда и най-голям акционер, излизането на печалба изглежда илюзорно, а през годините Tesla непрекъснато се стремеше към по-голямо финансиране. Предложеното сливане скоро може да бъде подложено на гласуване от акционерите на Tesla и SolarCity.

В документ от петък до Комисията по ценните книжа и фондовите борси Tesla заяви, че текущите операции на компанията ще предоставят „адекватна ликвидност" до края на фискалната година, но планира да набере допълнителни средства до края на годината. Сумата не е определена, показват документите.

Книжата на Tesla стартираха със силен ръст миналата седмица след скок с 4,7 на сто заради силните доставки, но приключиха седмицата със спад от 3,6 на сто заради понижените оценки на два от топ банкерите на Мъск - Goldman Sachs Group Inc. и Morgan Stanley.

В неделя Мъск писа в Twitter също, че на 17 октомври ще се състои ново продуктово представяне на Tesla – изказване, с което изненада анализаторите. То ще бъде последвано от събитие на 28 октомври, свързано с представянето на пазара на комбинирана система за слънчева енергия, съхраняване на енергията в акумулатори и системи за зареждане на електрически превозни средства. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:29 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още