IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

1,2 млн. лв. от бюджета отиват за подаръци по време на Българското европредседателство

Шалове за дамите ще струват 160 хил. лева, за 287 хил. лева ще са вратовръзките за мъжете

13:59 | 22.08.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

1,2 млн. лева ще струват подаръците, които ще бъдат раздавани по време на Българското европредседателство. Парите за тях идват от държавния бюджет, каза Яна Дочева, директор на дирекция "Подготовка и провеждане на председателството", пред Нова телевизия.

Страната ни ще зарадва чуждестранните гости и с аксесоари. 900 луксозни и 16 обикновени шала с щампа ще получат дамите. Господата пък ще се сдобият с вратовръзки – 1100 луксозни и 20 000 обикновени.

Като страна домакин ще осигурим и голямо количество канцеларски материали - 50 000 химикалки и 50 000 молива ще бъдат на разположение на делегатите. 

Всички подаръци трябва да бъдат подобаващо опаковани. Добрата визия при поднасяне на аксесоарите ще струва 55 хил. лева без ДДС.

"Сумата изглежда грандиозна на пръв поглед, но всъщност като се раздели излиза, че един подръчен комплект е за 20 – 30 лева", обясни Яна Дочева.

45% от подаръците отиват за дамите, а останалите за мъжете.

Шалове за дамите ще ни излязат 160 хил. лева, като парите ще бъдат разпределени за 900 луксозни и 16 000 стандартни шалчета.

287 хил. лева ще струват вратовръзките за мъжете, като от тях 1100 ще бъдат луксозни, а 20 000 – стандартни.

Според Дочева еврочиновците с нетърпение чакат даровете си и пестенето от тях би се отразило негативно на имиджа на страната ни.

"Традицията в раздаването на подаръци съществува, откакто съществуват ротационните председателства. Това са традиционни пакети, в които има шал за дамите, вратовръзки за мъжете. Традиционните подаръци в Европейската комисия са шал, вратовръзка, тефтер и химикалка. Има и други, които са от т.нар. "полезни подаръци" като зарядни батерии, преходници за мобилни устройства, както и тези, които остават за спомен. При нас това ще бъде монета. Тиражът на 2-левовата монета догодина ще бъде посветена на Българското европредседателство. Ще направим и марка с логото, която да остане спомен за всички делегати. Основните цветове, на които ще се заложи, са синият и жълтият", обясни още тя.  

Страната ни ще бъде домакин на общо 230 събития и срещи. Други 1500 ще бъдат организирани в Брюксел и Люксембург.

За шест месеца по време на председателството се очаква България да бъде посетена от 22 000 души.

Работните обеди ще са в НДК.

"Над 300 души трябва да се съберат за някои от събитията, а са малко залите, които могат да поберат толкова много хора накуп. Затова ще се използват Резиденция "Бояна" и в "София Тех Парк". По отношение на кетъринга, ще се разчита на спонсорство на резлични български производители. Около 1,7 млн. лева са отделени за храна по време на Българското председателство на ЕС", добави Яна Дочева.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:58 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още