IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

30 млн. лв. за строителство и ремонт на детски градини залага Столична община

През тази година е предвидено изграждане и цялостна реконструкция на девет детски заведения

16:09 | 07.01.16 г.
30 млн. лв. за строителство и ремонт на детски градини залага Столична община

Столичната община ще инвестира 30 млн. лв. за строителство и ремонт на детски градини и училища през тази година, съобщи днес пред журналисти кметът на София Йорданка Фандъкова при откриването на новата сграда на 61-во ОДЗ "Шарено Петле" в район "Слатина", предава БТА.

Инвестицията за разширението на детската градина за над 100 деца е на стойност около 1,5 млн. лева. Обновена е и старата сграда. Градината разполага с два физкултурни салона, музикален салон и басейн.

„Това е една модерна детска градина, отговаряща на най-високите европейски стандарти”, каза кметът.

Фандъкова посочи, че в новата част на детското заведение се приемат деца още от декември 2015 г. и продължава да има свободни места. Има цели райони в столицата, като "Слатина", в които няма чакащи за детски градини, отбеляза Фандъкова. 

Тя припомни, че през 2015 г. Столичната община е построила общо осем детски градини.

През тази година в програмата на общината е предвидено строителството и цялостната реконструкция на девет детски градини. Ще бъдат модернизирани 14 училища и 10 детски градини по ОП "Региони в растеж".

Недостигът на места в детските градини е най-сериозен в районите "Триадица", "Красно село", "Люлин" и "Младост", макар в последните три района през последните години да са построени най-много детски заведения.

Според столичния кмет в много от кварталите проблемът не е в намирането на средства за изграждане на детски градини, а в липсата на свободни терени за строителство. Тя даде пример с кв. "Манастирски ливади", където навремето не е помислено за инфраструктурата на квартала, земята е продадена и на много места дори няма улици. Успяхме обаче да осигурим терен за детска градина, нейното проектиране и строителство предстои, каза кметът.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:12 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още