IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

АФИС: Интригата за първото място на изборите остава

Ако вотът днес, за БСП биха гласували 31,5% от избирателите, а за ГЕРБ - 31,2%

15:35 | 17.03.17 г. 3
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Последните социологически данни показват пълен паритет на силите между основните играчи на изборите – БСП и ГЕРБ. Ако изборите са днес, за социалистите биха гласували 31,5% от избирателите, а за ГЕРБ - 31,2%. Това е прогнозата на АФИС на базата на социологическо проучване.

То е проведено от 12 март до 16 март 2017 г. с сред 1010 лица в столицата, областните центрове, другите градове и селата. Изследването е извършено със собствени средства в рамките на изследователската програма на Агенция АФИС.

Според анализа на социолозите силите на БСП и ГЕРБ са толкова изравнени, че новината кой е победителят може да дойде в последния момент, а дори и след окончателното преброяване на бюлетините.

Освен интригата за това кой ще е първи на изборите, остава отворен въпросът и колко точно партии ще има в следващия парламент. АФИС не изключва в него да влязат не пет, както се прогнозираше досега, а седем политически формации.

На трета позиция се нареждат "Обединените патриоти", които получават 9,9 на сто подкрепа седмица преди изборите. Според социолозите именно от тази коалиция ще зависи формирането на следващото правителство.

Четвърто и сигурно място в парламента имат ДПС. На този етап за тях декларират подкрепа 8,5 на сто от избирателите. За движението обаче традиционно до урните отиват да гласуват повече избиратели, отколкото декларират в проучванията, затова и социолозите очакват по-високи проценти. Освен това те отчитат сериозна мобилизация на избирателите на ДПС.

От АФИС забелязват спад в подкрепата за партията на Веселин Марешки "Воля" на 5,3%. В началото на кампанията формацията е имала 30% по-висока подкрепа.

"Партия "Воля", независимо от заявката си за антисистемност, може да се изправи пред неблаговидната перспектива да бъде незабележим фактор в парламентарната практика и в политическия живот на страната изобщо", смятат социолозите.

Според прогнозата на АФИС две формации са близо до 4-процентовата бариера за влизане в парламента – коалицията "Реформаторски блок – Глас народен" и коалицията "АБВ – Движение 21".

"Кампанията им се развива във възходящ тренд. Участието им в следващия състав на Народното събрание е възможно, но не и сигурно. От данните личи, че техните поддръжници все още не са много твърди в намерението си да ги подкрепят в изборния ден и колебанията им могат да ги пратят в последния момент или в обятията на други партии, или за гъби", смятат социолозите.

Те анализират и че се очаква по-висока избирателна активност от тази на предишните парламентарни избори. От АФИС отчитат и много висок процент на колебаещите се избиратели – около 15 на сто.

Данните са от социологическо проучване, проведено от 12 март до 16 март 2017 г. с обхват 1010 анкетирани лица в столицата, областните центрове, другите градове и селата. Данните са представителни за нагласите на пълнолетните български граждани с избирателни права. Изследването е извършено със собствени средства в рамките на изследователската програма на Агенция АФИС. Коментарът на данните няма характер на прогноза, която агенцията ще направи въз основа на още едно проучване, проведено в по-голяма близост до очакваното събитие.

Още новини за изборите четете тук

Още новини вижте в Dnes.bg
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:01 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 33 rate down comment 3
khao
преди 7 години
31% за бсп без манипулаци няма как да стане .... никой не може да ме убеди че има толкова неуки хора !!!15% им е макса, при честни избори, аз не познавам никой дето да е гласувал или смята да гласува за БСП последните 10 години
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 33 rate down comment 2
kane
преди 7 години
Всеки с год. доход под 100 000 евро, който НЕ гласува в ЛЯВО е будала, а ако гласува В ДЯСНО е профан!п.с. това се отнася за вс. избори и е правило от стотици години по целия свят! не позволявайте да ви манипулират
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 34 rate down comment 1
bigi
преди 7 години
Къде са го правили това проучване? В някое село край Кърджали ли? Аз който и да питам,не намирам някой да смята да гласува за БСП. Поредната агенция,непознала резултатите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още