IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Агенцията за метрологичен надзор спря от продажба стъклопакети

Производителите са предлагали продуктите без необходимата документация

17:16 | 28.07.16 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН) спря от продажба стъклопакети на девет производителя. Днес Агенцията провери 284 броя от 26 вида стъклопакети на девет компании в градовете София, Пловдив, Русе, Шумен, Бургас и Враца. При нито един производител не е открита задължителната маркировка СЕ, информира Агенцията.

Всички проверени са били без декларация за експлоатационни показатели и без оценено съответствие, т. е. всички производители произвеждат и предлагат продукцията си, без да са преминали изискваните от закона изпитвания при посочени от Европейската комисия органи за оценяване на съответствието.

Продукцията в проверените обекти е спряна от продажба. Глобите за нарушителите варират от 5 хил. до 15 хил. лв. Само един продукт от всичките 284 е разполагал с необходимата съпътстваща документация.

Стъклопакетите представляват две или три стъкла, които образуват  херметически затворено пространство, което осигурява топло- и звукоизолация. 

Важен показател при избора на стъклопакет е степента на топлоизолация. Тя се влияе от вида на стъклата, дебелината на стъклопакета, както и от разстоянието между стъклата. Използването на нови материали от типа нискоемисийно или мултифункционално стъкло (4 сезона) допринася за повишената топлоизолация на прозорците.

При покупка на дограма потребителят трудно може да разбере какъв стъклопакет е вложен. Затова е необходимо при монтажа на дограмата да изиска от производителя декларация за експлоатационни показатели, с което производителят поема отговорността за произведения от него продукт по отношение на качеството, съветват експертите от ДАМТН.

Потребителят може да ползва лаборатории с подвижна апаратура, за да се проверят някои от показателите на стъклопакета. Полученият резултат ще послужи на надзорните органи да предприемат съответните действия и при възможност - дограмата със стъклопакета да бъде изпитана в акредитирана лаборатория.

В случай на несъответствие на изпитаните и декларирани от производителя технически характеристики потребителят може да търси своите права чрез Комисията за защита на потребителите.

Проверките на стъклопакети и дограма ще продължат, допълват от ДАМТН.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:56 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още