IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ангелкова: За разрешаването на проблемите в жп сектора е нужна дългосрочна визия

Към днешна дата БДЖ има задължения към кредиторите си в размер на 575 милиона лева

14:58 | 31.10.14 г.
Автор - снимка
Създател
Ангелкова: За разрешаването на проблемите в жп сектора е нужна дългосрочна визия

Единствено последователната и дългосрочна визия ще помогне за разрешаването на тежките проблеми в железопътния сектор, категорична е Николина Ангелкова, служебен министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията.

„Ако продължаваме да работим на парче казус по казус, желаният резултат няма да е налице“, подчерта тя по-рано днес в ефира на bTV.

Общественото внимание към състоянието на националния превозвач се изостри напоследък заради зачестилите инциденти. Само преди ден два влака, пътуващи съответно за Варна и Бургас, едва не се сблъскаха челно.

Коментирайки този случай, Ангелкова напомни, че един от основните проблеми на националния превозвач е свързан със стария подвижен състав, но средствата за закупуването на нов са ограничени. В тази връзка вече са планирани ремонтни дейности, с които се цели обновяването на влакови композиции.

Предвид тежкото финансово състояние на превозвача, това са единствените адекватни мерки на този етап, убедена е тя. Към днешна дата БДЖ има задължения към кредиторите си, възлизащи на 575 милиона лева, стана ясно още от думите на служебния министър.

„Когато тези мерки се изпълняват в своята последователност и това се следи от социалните партньори, ще дойдат и резултатите“, уверена е Ангелкова. Тя напомни още, че дискусията със социалните партньори вече е стартирала, включително и работата с ръководствата на двете компании – НКЖИ и БДЖ. „Спешно взехме мерки“, отбеляза тя, като допълни, че те дават резултат и възможност за координация.

По отношение на прекратяването на договора за изпълнение на лот 4 на автомагистрала „Струма“ Ангелкова обясни, че тази мярка е предприета поради твърде бавното строителство на обекта. За период от три години са извършени едва 50 на сто от предвидените дейности. След прекратяването на договора с гръцката фирма предстои обявяването на обществена поръчка за избор на нов строител. По думите на служебния министър целият аутобан до Гърция (с участъка в Кресненското дефиле) трябва да е готов през 2020 г.

Що се отнася до автомагистрала „Хемус“, Ангелкова коментира, че е постигнат известен напредък в преговорите с ЕК. „Успяхме да ги убедим във важността на този приоритет за България“, увери тя. Министърът припомни, че трасето е стратегически важно за постигането на балансирано развитие между Северна и Южна България, но не на последно място е и европейски хоризонтален коридор.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:09 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още