IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Барометър България": ГЕРБ и БСП с разлика под 1% на изборите

Обединените патриоти се утвърждават като трети политически фактор

15:57 | 22.03.17 г.
<p>
	Графика: &quot;Барометър България&quot;</p>

Графика: "Барометър България"

ГЕРБ води пред БСП с минимална преднина, до последно няма да има яснота коя политическа сила ще бъде първа на изборите за народни представители на 26 март. Това показват данни от експресно проучване на "Барометър България", реализирано в последното денонощие (21-22 март). В телефонния сондаж, осъществен със собствени средства, са участвали 806 български граждани с избирателни права. 

Според предварителните данни за ГЕРБ ще гласуват 22,1%, а за БСП – 21,6%. Обединените патриоти ще получат 16,3 на сто от гласовете, а ДПС – 6,5%. "Воля" ще получи 5,8 на сто от вота, а "Реформаторски блок - Глас народен" едва 3,6%.

"Не съм решил" отговарят 7 на сто, "няма да гласувам" пък посочват 14,9%. 

Обединените патриоти взимат най-голям дял от алтернативния вот. Това, заедно с твърдия им електорат, ги утвърждава като трети политически фактор. Блокадите на границата и нарастващата заплаха от Турция в оставащите дни до изборите позиционират Обединените патриоти като предпочитана политическа опция за допълнителни 200 000 гласоподаватели, отчитат от "Барометър България". 

Ако тези предпочитания се реализират, на 26 март дори е възможна уникална за България ситуация - изравняване на резултатите на първите три сили ГЕРБ, БСП и "Обединени патриоти", смятат социолозите. 

Обстановката в страната е изключително динамична в последните дни, в които партиите правят кампания. От това доколко ще успеят да убедят избирателите да ги подкрепят зависи дали в следващото Народно събрание ще бъдат представени 5 или 5+1 партии, отбелязват социолозите.

В сравнение с предходното си изследване от "Барометър България" констатират нарастващата подкрепа за ДПС и минимална такава за ДОСТ (под един процент). 

Въпреки отмяната на санкциите при негласуване, което има демотивиращ ефект в посока спад на избирателната активност, говоренето срещу изборните туристи от Турция мобилизира българите да отидат до урните, за да се минимизира ефектът на този външен вот, смятат социолозите и посочват, че се наблюдава намаляване на дела на нерешилите за кого ще гласуват на предстоящите избори.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:23 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още