IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Близо 400 лекари вече придобиват специалност по нови правила

Кардиология, акушерство и гинекология и анестезиология са с най-много записани

14:12 | 13.10.16 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Лекарите, започнали специализация от началото на януари миналата година до края на септември тази година, тоест след влизането в сила на новата наредба на здравното министерство за придобиване на специалност, са общо 1695, като 1298 от тях са прехвърлени по новата наредба, тъй като вече са били започнали обучението си. Или общо 397 лекари са започнали да специализират по новата наредба на министерството.

Това става ясно от писмен отговор на здравния министър Петър Москов до депутата Валентин Павлов от Реформаторския блок.

От справката е видно, че най-много специализанти има по кардиология – 177, както и акушерство и гинекология и по анестезиология и интензивно лечение – съответно 114 и 111 души.

Специалности като ендокринология, нервни болести, медицинска онкология, образна диагностика и гастроентерология съща са сред предпочитаните от медиците. 

Най-малко са записани да специализират в педиатричните специалности.

Вчера правителството одобри промени в Закона за съсловната организация на медицинските сестри, акушерките и асоциираните медицински специалисти, с които се регламентира професионалното развитие на специалистите по здравни грижи, като се гарантират поддържането, повишаването и разширяването на теоретичните знания и практическите умения, необходими за осигуряване на качествени здравни грижи. Професионалното развитие ще се отразява в квалификационни нива, които ще удостоверяват придобити знания, умения и компетентности, усвоени в рамките на продължаващото медицинско обучение или придобита специалност в системата на здравеопазването за период от пет години.

С промените се прави изменение и на Закона за здравето, с което продължаващото медицинско обучение става задължително за медицинските специалисти, а контролът за това се възлага на съответните съсловни организации.

В регистъра на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи са вписани 23 433 медицински сестри, 3232 акушерки, 918 рехабилитатори, 2515 медицински лаборанти, 991 рентгенови лаборанти, 1912 фелдшери, 1 ортопедичен техник и 30 масажисти в работоспособна възраст, които са потенциални участници в продължаващото обучение.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:55 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
vladconsult
преди 7 години
Каква *** ирония и кражба! Бедна България обучава безплатно и качествено лекари, които вместо да са задължени да върнат инвестициите на всеки от нас в тяхното прескъпо образование (за сравнение в САЩ е 60000 долара на година!!!!) те взимат специалност и веднага бягат за чужбина. Защо таксите тук да не са като в Англия. Така и така лекарите не искат да са тук, със спестените пари от тяхното образование ще си вземем готови от страните на изток от нас!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още