IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Bloomberg: Българският премиер ще се бори с миналите неуспехи с нова коалиция

Агенцията отбелязва, че се запазва несигурността дали коалицията с националистите ще може да управлява цял мандат

20:30 | 04.05.17 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Под заглавие "Българският премиер се стреми да се противопостави на миналите неуспехи с нова коалиция" Bloomberg информира, че българският парламент е одобрил днес за премиер лидера на ГЕРБ Бойко Борисов и предложеното от него правителство.

Агенцията отбелязва, че се запазва несигурността дали коалицията с националистите ще може да управлява цял мандат.
Не виждам особени надежди това правителството да изпълни целия си мандат, посочва пред Bloomberg от Лондон Любомир Митов, главен икономист в UniCredit за Централна и Източна Европа.

"Нямат много общи неща. Няма прореформаторска политическа сила в парламента. Всичко ще бъде въпрос на преговори", допълва Митов.

ГЕРБ и коалицията "Обединени патриоти" планират да запазят обвързаността на лева с еврото, 10-процентния плосък данък и да насърчат растежа на икономиката, който достигна 3,4 процента миналата година. Сред останалите приоритети са вдигане на заплатите и пенсиите и влизане във валутно-курсовия механизъм ERM II (т. нар. предверие на еврозоната - бел. ред.), посочва агенцията.

Пред репортери днес министърът на финансите Владислав Горанов, който отново пое поста, обяви, че ще продължи с тихата дипломация и убеждаването на партньорите, че страната е готова да стане част от европейската финансова инфраструктура.

Планираното вдигане на пенсиите няма да се отрази на бюджетния дефицит тази година, който е прогнозиран да бъде 1,4 процента от БВП, допълни Горанов.

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:02 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 1
Jorkata
преди 7 години
Боко е обречен никога да не изкара пълен мандат. Особено с тия така наречени "националисти"...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още