IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БЛС постави условия да подпише рамковия договор за догодина

Лекарите искат бюджетът на НЗОК за 2015 г. да не е по-малък от тазгодишния и потребителската такса за пенсионерите да бъде компенсирана от държавата

12:15 | 26.11.14 г.
БЛС постави условия да подпише рамковия договор за догодина

Българският лекарски съюз (БЛС) няма да подпише Националния рамков договор, ако бюджетът на НЗОК за 2015 година е по-малък от тазгодишния след двете актуализации и ако потребителската такса за пенсионерите остане 1 лев и не бъде компенсирана от държавата.

Това каза пред журналисти председателят на БЛС д-р Цветан Райчинов, който участва в конференция "Пациентът в центъра на системата", предаде БТА. 

БЛС ще се съгласи с бюджет на НЗОК за 2015 г., ако той е не по-малък от тазгодишния заедно със сумите от двете актуализации - 225 млн. лв.през лятото и още 100 млн. лева, гласувани днес. Това е реален бюджет, за да има предвидимост и спокойствие в системата, смята Райчинов. В противен случай БЛС няма да подпише "НРД 2015".

По думите му, за да стигнат тези средства за нови клинични пътеки и процедури, трябва да се направи преразпределение на наличните средства - там, където има неоправдан преразход, средствата трябва да се намалят и да се пренасочат към нови дейности.

Заради тези преразходи е необходимо да се направи анализ на разходите на болниците, който би отнел близо месец, допълни д-р Райчинов. Той отново призова държавата да плаща пълния размер на здравните вноски за групите, които осигурява.

Ако потребителската такса за пенсионерите остане 1 лев и не бъде компенсирана от държавата, Българският лекарски съюз няма да подпише Националния рамков договор за 2015 година, заяви още Райчинов. .

Той отбеляза, че имал информация, че сумата за компенсация на личните лекари - 15 млн. лв., не е предвидена в бюджета на Министерството на финансите за следващата година.

В отговор на въпрос дали ще се редуцира пакетът от здравни дейности, за който НЗОК плаща, Райчинов каза, че е възможно някои от дейностите да бъдат прехвърлени от болничната в доболничната помощ или да бъдат остойностени по друг начин.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:59 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още