IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БНБ очаква отрицателен капитал на КТБ

В продължение на години банката е представяла неверни и подвеждащи отчети, потвърждава проверка на регулатора

18:48 | 27.10.14 г. 11
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
БНБ очаква отрицателен капитал на КТБ

На основа на данните от анализа, оценката и заключението на одиторските фирми за размера на необходимите обезценки (4,2 млрд. лв. - бел. ред.) се очаква КТБ да отчете пред управление „Банков надзор“ на БНБ отрицателен собствен капитал.

Това се казва в доклад за действията на БНБ по казуса с КТБ, представен днес в парламента, който констатира, че изводите от проверката на централната банка съвпадат с тези на одиторите и нейният доклад също заминава за прокуратурата.

С представянето на доклада УС на БНБ призовава народните представители да бъде създадена временна комисия с участието на всички парламентарно представени сили, която приоритетно да обсъди казуса около КТБ още със започването на деловата работа по структурирането на 43-тото Народно събрание.

Всички направени констатации и заключения в доклада от проведената надзорна инспекция от БНБ в периода 7 юли – 14 октомври 2014 г. потвърждават изводите, направени в резултат на докладите на трите одиторски компании от 20 октомври 2014 г. за анализ и оценка на активите на КТБ АД, а именно, че контролните и ръководни органи на банката са прилагали порочни банкови и бизнес практики, като в продължение на години са представяли неверни и подвеждащи финансови и надзорни отчети, се казва в днешния доклад на БНБ.

БНБ изрежда действията на съответните институции според съществуващата законова рамка след получаването на финансовите и надзорните отчети, които се очаква да констатират отрицателния собствен капитал:

- Решението за отнемане на лиценза се взема в срок до 5 работни дни от установяване на неплатежоспособността, т.е. от получаването на надзорните отчети, показващи отрицателния собствен капитал на КТБ;
- Искане до компетентния съд за откриване на производство по несъстоятелност на КТБ;
- До 20 работни дни от датата на решението за отнемането на лиценза на банката Фондът за гарантиране на влоговете в банките започва изплащането на гарантираните размери на влоговете. При наличие на изключителни обстоятелства Фондът може да удължи този срок с не повече от 10 работни дни.
- Фондът за гарантиране на влоговете в банките изплаща гарантираните размери на влоговете чрез търговска банка/търговски банки, определени от неговия Управителен съвет. 

Други, вместо гореописаните, решения и действия на БНБ и/или на Фонда за гарантиране на влоговете в банките, вкл. свързани с преструктуриране на КТБ, ще бъдат възможни единствено ако Народното събрание в рамките на законодателните си правомощия намери за уместно и своевременно приеме изменения и допълнения на действащото законода телство, включително и по отношение на ресурсното обезпечаване, отбелязват от централната банка.

Паралелно с назначената оценка на активите от одитори БНБ е направила и собствена надзорна проверка в ‎КТБ‬. В тази инспекция са взели участие 22 души, което е прецедент, доколкото при стандартна надзорна инспекция екипите се състоят от 3–6 души.

Проверката констатира, че значителна част от средствата за увеличение на капитала на КТБ през 2011-2014 г. са с произход от кредити, отпуснати от самата банка. Подчиненият срочен дълг на КТБ също е бил финансиран от самата банка, докато банката е декларирала пред БНБ, че е с други източници. Две големи експозиции към групи свързани лица по линия на контрол не са докладвани пред БНБ.

От направените справки е било установено, че 86 дружества-кредитополучатели в банката са регистрирани на седем адреса, а шестима служители на банката са вписани като управители или като собственици на седем дружества-кредитополучатели в банката.

Установените много на брой отделни групи от свързани лица определят като особено висок риска от концентрации в кредитния портфейл на банката, въпреки че нито една обща експозиция на всяка отделна група формално не надвишава максимално определения законов праг (от 25% от приемливия капитал на банката), изтъкват от БНБ.

Tези техники са позволявали на банката да заобикаля законовите изисквания, като прикрива съществуването на лица, намиращи се в „тесни връзки“, които са носители на общ кредитен риск, като по този начин поддържа изкуствено високо качеството на портфейла си, се казва в доклада.

БНБ е селектирала дружества, чиито разплащания се осъществяват посредством преводи от и към ТЦ-ИМЕ, сред които най-големите са с: Краун Медиа, Фина Ц, ИПС, Фоина С, Бромак, Технотел инвест, Виве, Кен трейд, Варна тауър, Балканска медийна компания и др.

Развитието на казуса с КТБ може да следите тук

Свързани компании:

ТБ Корпоративна търговска банка АД - в несъстоятелност(6C9)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:04 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

11
rate up comment 5 rate down comment 0
MyPr0gres
преди 9 години
Не мога да се сдържа просто!!! Защо за 10 -20 лева завишение на тока изкочи цяла България а за 4 милиарда, на никой не му пука?! Та нали тези пари пак ще се вземат от нас. Тези пари можеше на болни хора да се дадат, пътища да се направят и така нататака, а сега заем. БРАВО!! Ама ние не искаме да се тегли заем, искаме присъди, затвор и т.н., но кой ли ще слуша простият избирател...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 5 rate down comment 0
popo323
преди 9 години
Има една приказка ,че пилците се броят на есен . КТБ изгърмя при Орешарски и то след , като беше управлявал над една година . Какво точно е забатачил некадърника не е много ясно , но пък е ясно ,че всичко *** . Бързо забравихте , че точно тази банка финансира Бареков с 100-на милиона по заръка на БСП и ДПС . Тя беше основният инициатор на кампанията срещу Борисов . Другарите Василев , Цацаров и Бареков всеки ден се пънеха как ще вкарат в затвора Борисов и Цветанов . Накрая обаче изборите показаха , че парите са хвърлени на вятъра , кукловодите не успяха нищо да направят , изпокараха се , и банката им фалира .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 4 rate down comment 1
vsp7
преди 9 години
Човече,твоето "наду до неузнаваемост" = 4.3 милиарда лева.но незнам защо не се казва отчетливо, някак си коментарите се завоалират: тройната коалиция, Орешарски, "всички са лапали" и т.н. но никой неказва (право куме в очи) за периода на "наду до неузнаваемост".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 21 rate down comment 4
OPASEN
преди 9 години
И защо не споменаваш ГЕРБ, през мандата на който балона КТБ се наду до неузнаваемост ? ;-)Именно в този период ( 2009 - 2013 ) КТБ реализира най-големия си "ръст"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 3 rate down comment 3
aldy
преди 9 години
Вложителите в КТБ могат да получат всичките си пари плюс лихви и вредни.Вижте в предаването на Кошлуков какво смятат експерти по казуса:http://tv7.bg/%D0%A4%D0%B0%D0%BA%D1%82%D0%BE%D1%80%D1%8A%D1%82-%D0%BA%D0%BE%D1%88%D0%BB%D1%83%D0%BA%D0%BE%D0%B2/%D0%9D%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D0%BD%D0%B0/%D0%92%D0%BB%D0%BE%D0%B6%D0%B8%D1%82%D0%B5%D0%BB%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D0%B2-%D0%9A%D0%A2%D0%91-%D0%BC%D0%BE%D0%B3%D0%B0%D1%82-%D0%B4%D0%B0-%D0%BF%D0%BE%D0%BB%D1%83%D1%87%D0%B0%D1%82-%D0%B2%D1%81%D0%B8%D1%87%D0%BA%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D1%81%D0%B8-%D0%BF%D0%B0%D1%80%D0%B8-%D0%BF%D0%BB%D1%8E%D1%81-%D0%BB%D0%B8%D1%85%D0%B2%D0%B8-%D0%B8-%D0%B2%D1%80%D0%B5%D0%B4%D0%BD%D0%B8_l.137_i.10178444.html#.VE67y1dVeAR
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 12 rate down comment 8
kurta007
преди 9 години
Еми няма.Като има *** 24г да гласуват за БСП,ДПС и Атака...така ще е !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 35 rate down comment 0
stasi666
преди 9 години
Явно могат и са недосегаеми,но *** народ така се управлява.Взимаш му парите и след това му взимаш още да спасяваш,някой друг си подава оставката и всичко е наред.НЯМА ТАКАВА ДЪРЖАВА
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 20 rate down comment 0
Lucifer
преди 9 години
вероятно така са идвали на власт Пиночет, Пол Пот, Хитлер...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 31 rate down comment 1
forexar
преди 9 години
От съобщенията не разбрах започнало ли е съдебно дело за престъпно бездействие срещу Иван Искров или не е ? Някой разбра ли?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 38 rate down comment 3
toto 2
преди 9 години
Циркът продължава, докато не се вдигне бесилка пред НС ,няма да се оправят нещата .Един месец не могат да разпитат или екстрадират Ц.В. ,за каква държава ,за каква власт говорим ,за какъв ЕС .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още