IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бойко Ноев: Самолетите Gripen ще бъдат спрени от производство

Модернизацията на Военновъздушните сили (ВСС) е замислена порочно, твърди бившият военен министър

11:51 | 28.06.17 г. 13
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Избраният от България модел на самолета Gripen ще бъде спрян от производство. Това обяви в ефира на bTV  бившият военен министър Бойко Ноев.

Според него решението е порочно, а в света са произведени само 250 такива самолети. Това ясно говори, че липсва интерес от останалите страни да се въоръжават с тях.

По думите на Ноев модернизацията на Военновъздушните сили (ВСС) е замислена порочно, защото е заложено купуването непременно на новопроизведени машини. Той припомни, че именно президентът Румен Радев, когато е бил началник на ВСС, е задал критериите и формулата за избор на новите бойни самолети.

Според бившия военен министър, Радев е бил в остър конфликт на интереси, когато ведомството взима решение за новите бойни самолети.

Ноев призова да се създаде временна анкетна комисия към парламента, като най-заинтересован това да се случи, е президентът, смята бившият военен министър. 

„Радев е напът да направи поредните политически гафове. Никой не е казал, че Швеция е корумпирана, но когато Швеция е давала на лизинг такива самолети, това е било свързано с корупционни скандали – в Чехия и Унгария, в Южна Африка”, каза още Ноев.

Не е оказван натиск от президента Румен Радев по време на работата на комисията и при изготвянето на крайния протокол и представянето му на министъра при избора на нов боен самолет. Това заяви в интервю за bTV председателят на борда за избора на новия боен самолет ген. Цанко Стойков.

Попитан дали има нещо манипулирано в процедурата, което да доведе F-16 да отпадне, генералът заяви: „В процеса на работата ни се наложи да доуточняваме някои въпроси, които не бяха ясни в първоначално изпратените отговори от доставчиците. Това наложи да изпращаме искания за информация за допълнително осветляване на въпроси, които комисията счете за необходимо, че трябва да бъдат получени от всички страни и бяха изпратени писма до трима доставчици".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:35 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

12
rate up comment 0 rate down comment 0
zelka007
преди 6 години
http://forum.boinaslava.net/showthread.php?t=13334мисля че е тази, лично според мен си пишат висши офицери от армията. на доста професионален език с тактическо разгръщане, преимущества, логистика и планиране. зачети се - доста е :))) ... държавата ни е пълна с хора , които ги е грижа освен за личното им оцеляване и за това да сме държава и народ. не само в конкретния случай. откъде ги изравят тия дето са политици и ни управляват не ми е ясно, но факт... там са и са все по-зле и все по-неориентирани...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 0 rate down comment 0
zelka007
преди 6 години
съжалявам, то много теми са се отворили напоследък и не можах да намеря точно онова което четох :) останало ми е в главата pan.bg , ама не го намирам. но пък се зачетох в едни дето ще ти свършат работа. в тях пишат доста грамотни хора хора и има малко *** :))) :http://***.pan.bg/view_article-49-23560-GenRadev-Gripen-%E2%80%93-syvremenni-sposobnosti-pri-niski-razhodi.html - обърни внимание на датата и от колко време се занимава човека с тази тема, защото явно му е на сърцето. докато другарете от герб не могат един тротоар да направят без забележки.http://***.pan.bg/view_article-1-368828-Kakvi-samoleti-shte-poluchat-bylgarskite-VVS-sreshtu-15-mlrd-leva.html - общ поглед на нещата http://forum.boinaslava.net/archive/index.php/t-13334.html - ето ти едно сравнение, кое какво прави...http://forum.boinaslava.net/showthread.php?t=11569 - има доста мнения на спецове и препратки към технически сайтове :)))и като сгледам май форума беше "бойна слава" а не пан.бг ... ще търся още.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 4 rate down comment 0
fras
преди 6 години
Дайте линк към това мнение, моля!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 8 rate down comment 1
KPetkov
преди 6 години
Тя целта е май да се поомаже малко Радев, че много дръпна с рейтинга. Май е два пъти по-висок от общия на ГЕРБ + патриотите + Воля. ГЕРБ си мислят, че хората свързват Радев с БСП, а оттам и рейтингът на БСП дърпал.Политически игрички.Иначе за Грипенът пише, че е един от най-евтините за поддръжка и отделно шведите нямали нищо против да си го модифицираме сами без от това да страда гаранцията. Ако искаме някой мод по Ф16 задължително трябва да се мине през Локхийд или техен оторизиран доставчик.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 9 rate down comment 1
bgMan
преди 6 години
Като ще се спира от производство точно този модел, защо има немалко сключени контракти за продажба, така че за произвежданите бройки от него в момента се чака между 18 и 40 месеца?Модели на самолетите Грипен ще се произвеждат още дълго време, а точно този модел, който мислим да купуваме никой освен Ноев не твърди че щял да се спира от производство.Корумпиран лобист.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 7 rate down comment 4
Mavi Goz
преди 6 години
Хехе... Те и Ф16 ше бъдат спрени от производство... Само дето не се знае кога... Иначе г-н Ноев в качеството му на двукратен военен министър е наистина компетенген и е пряко свързан с най-успешните години за БА... и нейното изчезване.... хихи... Грипен си е съвсем читав самолет и атаката не е срещу него, а срещу Радев - никой нема да му прости поканата към Путин. В този смисъл, ако беха избрали Ф16, Ноев щеше да каканиже, че и него ще го спират, щото вече 43 години се произвежда и е пред пенсия... хихи...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 12 rate down comment 0
zelka007
преди 6 години
има в един български форум за авиация едно доста добро мнение на боен летец за трите изстребителя за които се коментира + френския . човека на разбираем език, демек за такива като мен с ограничени знания по темата :), е описал и сравнил. стойност на самолетите, обучение на екипажите, наземно оборудване, въоръжение и стойност на въоръжение :))) ... последното никой не го коментира публично м/у другото :))) + летателни характеристики според него - все пак е летец . горе-долу две странички текст е. не знам защо не се дава трибуна на такива хора, а се пълнят медийте с мнения на компрометирани личности ?!? то същото важи и за много други неща де - здравеопазване, образование, енергетика...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 4
Tutankhamon
преди 6 години
...и всекиму рахат струва, само знайте, за парата- като човек що да стори? - Продава си и душата.Все по-модно става навсякъде, да се твърди за "експетиза" /вместо експетност, сиреч, подготовка и опит/ но, какво става: Тези, що сега се нахвърлят върху Президента, максимум, някога да са ги возили в граждански самолет/правителствен хеликоптер. Нито един от тях не си спомням да е военен пилот-изтребител, да е хващал щурвала и да е вдигал самолета /буквално/. И точно тези, незнаещите и неразбиращи и бъкел от авиация, да се режат с/у ген.Радев /също така, още и Президент, избран с 60% от гласовете на българите/, е чиста проба наглост+ негамотност+неопитност/в областта/, + настойчиво желание "да се докажат" /агресивна простотия/ и, като цяло, сигурна рецепта за множествен провал.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 5
ing5rov
преди 6 години
Абе купуват се само американски вторични суровини , кво има да се дискутира...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 19 rate down comment 1
vzhekoff
преди 6 години
Пълни глупости !Не само няма да бъдат спрени, ами се подготвя нова, още по-добра версия.Колкото до т.нар. "корупционни скандали", все пак няма никакви доказателства, както и няма вкарани в панделата. Ако този твърди, че при продажбите на 35-г. бараки трета ръка няма корупция, значи че носът му е по-дълъг отколкото на Пинокио.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още