IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Борисов: 2,5 млрд. лв. тази година отидоха за стари, финансово неосигурени сделки

Платихме за американските централи 1,2 млрд. лв., около 1,3 млрд. лв. ще заминат и в посока на руските компании, каза премиерът

13:26 | 20.09.16 г. 10
<p>
	<em>Снимка: БТА</em></p>

Снимка: БТА

„Най-бедните сме събрали 2,5 млрд. лв. да разплатим задължения в посока Москва и Вашингтон тази година само”. Това е заявил премиерът Бойко Борисов по време на днешното правителствено заседание, става ясно от стенограмата на заседанието, разпространена от пресцентъра на Министерския съвет.

Изказването е във връзка с одобрения от кабинета проект на закон за предоставяне на помощ за изплащане на задълженията на Националната електрическа компания. Със законопроекта се цели осигуряване на финансови средства на НЕК за заплащане на присъдените суми по арбитражното дело във връзка с проекта АЕЦ „Белене”.

„Други правителства са се надпреварвали да сключват договори, за които нямат пари… Много им е хубаво на тези правителства да взимат решение, популистки да обявяват колко мислят за даден сектор, но после да дойде някой да ги плати”, коментира министър-председателят.

При изказването си министърът на енергетиката Теменужка Петкова проследява хронологията на решенията за АЕЦ "Белене" от идеята през 2004 г. до решението на Арбитражния съд от юни тази година.

Петкова посочва точните суми, които България трябва да плати, както и рисковете, ако това не бъде направено.

От своя страна Борисов казва: „Това, което събрахме като повече пари в бюджета тази година, за двете години над 3,7 милиарда, знаете преди пет-шест месеца платихме за американските централи 1,2 милиарда лева. Това е абсолютно корупционна сделка навремето. За съжаление, остана без последствие, а истинските последствия са 1,2 милиарда лева събрани живи пари. Вместо да отидат за социални дейности, заминаха за двете централи. Логиката е била да има диверсификация. Имаме я диверсификацията, но тя струва с толкова отгоре – милиард и двеста”, казва Борисов.

„Ако действително управляваме добре процеса – но, за да го управляваме, тези реактори трябва да станат и фактически наши, за да може след това да се разпореждаме с тях – дали ще ги слагаме в музея, дали ще се строят, дали ще се намери инвеститор, ако действително проектът е толкова хубав и жив, както твърдят от ляво, би трябвало да не можем да намерим време да приемем всички инвеститори. В общи линии, около милиард и триста ще заминат и в посока пък на руските компании”, посочва още премиерът.

В рамките на дискусията по темата министърът на финансите Владислав Горанов изразява очакване в следващите месеци да бъдат предприети съответните действия, така че голяма част от сумата, одобрена от парламента, да се върне там, откъдето след решението ще бъде предоставена.

Премиерът допълни, че е възложил на приходните агенции и МВР задача до края на годината да бъдат събрани допълнително 300 млн. лв., необходими за поетите ангажименти към семействата на хора с увреждания, надзирателите в затворите, хората, които са по границата.

„Това е положението. Никога не трябва да се допускат повече такива хора да правят такива проекти, защото плащанията са страховити след това“, заключава Борисов пред министрите. 

Още вижте в материала на Bulgaria ON AIR.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:13 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

10
rate up comment 3 rate down comment 0
Тава е
преди 7 години
Като българин се срамувам от престъпните действия на правителствата за последните 27 години ! БСП, ДПС, СДС, Герб, АБВ..., уж се карат, а само преразпределят откраднатото от народа!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 11 rate down comment 1
redcretin
преди 7 години
След КТБ е време за нова подстрижка на българските овци...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 9 rate down comment 0
KostadinovK
преди 7 години
Мутри, фотоволтаици, ТЕЦ и АЕЦ, корумпирани и глупави политици затриха държавата за 27 години.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 6 rate down comment 0
novak li sam
преди 7 години
Владислав Горанов изразява очакване в следващите месеци да бъдат предприети съответните действия, така че голяма част от сумата, одобрена от парламента, да се върне там, откъдето след решението ще бъде предоставена.От това разбирам, че пак ГЕРБ се готвят да вземат парите за доброволни пенсии, от задравната каса и от НОИ. После ще предприемат действия парите да се върнат, т.е. ще увеличат осигуровките.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 10 rate down comment 0
Путко Мафани
преди 7 години
Е нема толко *** и нагъл човек.Гадна долна мутра.Ще дойде и твоя час рано или късно ще те изритаме наглец долен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 2
khao
преди 7 години
и неговата, но не се опитваш по яташки да отклоняваш вниманието от вашите които дефакто посяха тези проблеми, които освен бой, заслужават и публичен ***!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 2
0pk
преди 7 години
Така е, пък поповете да наладят производството на свещи. Ще построим няколко транзитни магистрали през територията и ще ги осветяваме със газови фенери с газа дето от хъба ще го взимаме. Спират да ги *** проектите по поръчка отгоре, после предните им били виновни. За кой да го *** да гласуваш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 19 rate down comment 0
pecan
преди 7 години
Изводът е *** . Правителствата на България не трябва да сключват мегаломански проекти защото са корумпирани и народът го отнася . Нито за АЕЦ , нито за ТЕЦ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 16 rate down comment 3
KPetkov
преди 7 години
При положение, че американските централи работят от 2010 - 2011 г. и че проектът Белене беше спрян от ББ, чудя се от коя каска първо трябва да почне набиването :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 15 rate down comment 2
khao
преди 7 години
недей бре боко, че ревнем .... ама от мъка... :) евалата ли да ти направя че си събрал 2.5 милиарда отгоре от нашата кожа зада платиш грешки на такива като теб преди това... а набиване на каски, КОГА ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още