IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Борисов даде заявка за пълен мандат на новия кабинет в коалиция с Патриотите

Не е обсъждано разпределение на министерства, премиер за трети път ще е Бойко Борисов

16:31 | 04.04.17 г. 3
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов даде заявка за пълен четиригодишен мандат на бъдещото правителство в коалиция с Патриотите.

Досега експремиерът два пъти подаде оставка на кабинета си, без да довърши мандат – след протести за вдигането на цената на тока и след загубата на президентските избори.

"Никой от участниците да не може сам да предизвиква предсрочни избори", са поискали Патриотите, а Борисов обеща пред журналисти: "Ще им се подпишем!".

Борисов пък поискал от тях участие в правителството, не само подкрепа, както беше в предишния мандат. Засега обаче не е ясно дали с всяка от партиите на Обединените патриоти ГЕРБ ще имат отделно споразумение.

По-рано лидерът на ГЕРБ се срещна с председателя на Европейския съвет Доналд Туск, който е на посещение у нас. Двамата не са коментирали отмененото от служебния кабинет постановление 208 за интеграция на бежанци. Борисов обясни, че не обича да коментира "български работи с чужденци", а има заявка от кабинета, че на 7 април ще има нова наредба.

За съставянето на правителството Борисов подчерта, че до момента не е обсъждано разпределение на министерства, с изключение на темата за министър-председателя, която вече станала повод за шеги.

По-рано днес ГЕРБ и Обединените патриоти проведоха първата си официална среща за съставяне на кабинет „Борисов 3“ в Народното събрание, на която се разбрали Борисов да оглави правителството. Именно той водеше и своя преговорен екип.

По думите му след пленума на БСП е станало ясно, че широка коалиция не може да има и от това се отказал дори Валери Симеонов, който защитаваше идеята.

"Отново цялата тежест пада върху нас, защото ако не се направи правителство, вторият не може да излъчи правителство, поне от уверенията, които чух сутринта от Патриотите. Това означава отново безвремие, нови избори, харчене на пари", изреди Борисов.

Той каза, че се надява и другите партии да си дават сметка, че "ако не успеем ние, не успяват всички и това ще е много тежко за България".

Бойко Борисов даде да се разбере, че "Воля" няма да участва във формата, като коментира, че 122 депутати, колкото имат ГЕРБ и Патриотите, са достатъчно за коалиция.

Още новини четете в Dnes.bg
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:40 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 4 rate down comment 0
lyusien
преди 6 години
До колкото знам вече трябва да гласуват с пръстов отпечатък Така че поне половината трябва да са там а има важни гласувания като например вот на доверие и недоверие когато всички трябва да са там А това е твърде трудно при трудовия ентусиазъм на депутатите
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 0
sdar
преди 6 години
Защо трябва да ходят на роабота всеки ден? Само 3 дни е достатъчно, и то само за 61+60депутата. Първите 61 за да гласуват, защото у нас с толкова се приемат законите, а вторите за да осигурят кворума в началото, щото после кворума го няма, а само картите са там.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 0
lyusien
преди 6 години
122 депутати достатъчни за коалиция и управление ...... Като знаем огромното желание на българските депутати да ходят на работа редовно -това е твърде твърде съмнително
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още