IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Борисов: Изборният кодекс трябва да се промени от това Народно събрание

Премиерът посочва, че ще се даде време, така че да се удовлетвори "народната воля" от референдума

21:06 | 15.12.16 г. 1
<p>
	Премиерът Бойко Борисов. <em>Снимка: Министерски съвет</em></p>

Премиерът Бойко Борисов. Снимка: Министерски съвет

Изборният кодекс трябва да се промени и да се премине към мажоритарна система преди следващите парламентарни избори. Това стана ясно от изказване на премиера Бойко Борисов пред журналисти в Брюксел след срещата му със зам.-председателя на Европейската комисия (ЕК) Франс Тимерманс.

Борисов е в Брюксел на срещата на върха на Европейския съюз (ЕС), водещи теми на която са миграцията, Brexit и Турция.

„Ние сме заявили нашата позиция, изпълняваме нашето обещание. Само че чувам едни, които се имат за победители, но не са победители, да казват, че нямало време да сменим избирателния закон. Тогава ще им дадем време. Ще намерим формула да им дадем време – да се смени избирателният закон, да се удовлетвори референдумът, който надробиха”, коментира премиерът, цитиран от пресцентъра на Министерския съвет.

Борисов признава, че само заради промените в Изборния кодекс си заслужава да „да се оттегли малко във времето“.

„Има достатъчно време този парламент да промени избирателния закон съгласно референдума. Ако не им стига време, да се удължи с още един месец. Единственото, за което си заслужава да се изчака, е за да се смени избирателният закон. В противен случай изборите няма да са легитимни. Веднага ще излязат хора и ще кажат: Защо си направихте пак така закона? Затова на тези разговори аз ще настоявам приемането на тази система – 100 процента мажоритарно. Щяло да ги няма системните партии – като народът иска, няма да ги има”, коментира Борисов.

Премиерът подчертава, че е народът е гласувал за мажоритарна система и е недопустимо в Народното събрание „да се шикалкави”.

На въпрос за бъдещия еврокомисар министър-председателят посочи, че в ситуация като сегашната кандидатурата трябва да се предложи или след огромен консенсус в парламента, или да се изчака редовно избраното правителство.

По темата за спирането на мигрантските потоци премиерът посочи, че единственото решение е да се спре войната в Сирия. Той подчерта, че правителството е предприело всички мерки, за да бъде минимализиран натискът по българо-турската граница, като за това са спомогнали и средствата, които България получи от ЕС.

По отношение на удължаването на санкциите срещу Русия министър-председателят посочи, че в дебата е подчертал необходимостта те да са съгласувани със САЩ като основен партньор на ЕС. Междувременно излезе информация, че лидерите на държавите от ЕС са приели санкциите срещу Русия, които изтичат в края на януари 2017 г., да бъдат удължени с още 6 месеца.

Борисов е настоял и за продължаване на споразумението за миграцията с Турция.

Що се отнася до срещата с Тимерманс, Бойко Борисов посочва, че зам.-председателят на ЕК е оценил положително напредъка в реформите и фискалната консолидация. Той подчерта, че се обсъжда отпадането на механизма за мониторинг и сътрудничество във вида, който се прилага за България, като се трансформира във вида, който е за останалите страни от ЕС.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:46 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 9 rate down comment 5
khao
преди 7 години
.... и официалния отговор на въпроса, кой поръча референдума на Славчо, дойде ! :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още