IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Борисов: Липсата на подготвени кадри е най-големият проблем в момента

Премиерът откри високотехнолoгичен завод на германския концерн Kostal за производство на авточасти в Пазарджик

14:53 | 01.08.17 г. 10
<p>
	<em>Снимка: Kostal</em></p>

Снимка: Kostal

Инвеститорите са тук, важно е да отговорим на нуждите им за висококвалифицирана работна ръка. Трябва да признаем обаче, че липсата на подготвени кадри е най-големият проблем в момента, заяви премиерът Бойко Борисов по време на откриването на новия завод на германския концерн Kostal в Пазарджик.

„Дойде време да се радваме, че ви има“, обърна се министър-председателят към служителите на новия завод. Ако доскоро е търсена работа за хората, сега се търсят хора за работа, каза още Борисов. По думите му безработицата в страната е под 7% и не се труди само този, който не иска.

Той припомни, че през последните няколко години само в автомобилния сектор са разкрити нови 35 хил. работни места.

"Ако е казал Господ, следващия месец в Плевен правим инвестиция от над 100 милиона за 8 хил. работни места. България е дестинация за германските инвестиции. От Севлиево до Пазарджик, от Ямбол до Плевен, навсякъде се строят германски заводи, а най-хубавото е, че всичко от тях се изнася", каза още премиерът. Борисов добави, че семейните фирми, каквато е Kostal, са гръбнакът на германската икономика. Той е категоричен, че интересът на Германия към България не е само на думи, но страната ни трябва да отговори подобаващо с качествена работна ръка.

На церемонията присъстваха външният министър Екатерина Захариева, президентът Росен Плевнелиев (2012-2017 г.), областният управител на Пазарджик Стефан Мирев, кметът на Пазарджик Тодор Попов, Андреас Костал – изпълнителен директор на холдинга Kostal, Йохан Грабовски – генерален мениджър на „Костал България Аутомотив“ за България и още 15 държави.

Кметът на града обяви, че заслугата за отварянето на завода именно в Пазарджик, е на Росен Плевнелиев, като нарече бившия държавен глава „най-технологичния президент“.

Самият Плевнелиев сподели, че докато е бил на висшия пост, е посетил Германия 10 пъти, като на едно от тези посещения се е запознал с представители на Kostal. По думите му откриването на завода е поредното доказателство, че качествени инвестиции могат да се случват навсякъде в България.

Новият завод на Kostal е третият на холдинга в България. Дружеството започва да развива дейност в България през 2011 г. в Смолян.

Оттогава до сега концернът е инвестирал общо 32 млн. евро в страната ни. Инвестициите за завода в Пазарджик са в размер на 12 млн. евро, като основната цел на това производство е разширяване на мощностите за нуждите на европейския пазар. 

Построени са 2 цеха със застроена площ 10 хил. кв. м, очаква се да бъдат построени още 2 големи цеха с обща площ 15 хил. кв. м. Към момента в предприятието в Пазарджик работят 300 души. Планира се до края на 2018 г. броят на работниците в холдинга да достигне до 1200, а през следващите 3 години - до 2 400.

До края на годината се очаква компанията да достигне оборот от 20 млн. евро, като за догодина предвиждаме да реализираме оборот от 60 млн. евро. Планът до 2022 г. е годишен оборот от 180 млн. евро, коментира пред Investor.bg  Йохан Грабовски, генерален мениджър на „Костал България Аутомотив”.

Той допълни, че се очаква 20-30 местни предприятия да станат доставчици на различни материали и компоненти за завода в Пазарджик. Относно възнагражденията в новооткритата фабрика, Грабовски коментира, че заплатите са на средното ниво за региона.

Относно обвиненията на Корнелия Нинова, че управляващите умишлено са прокарали антикорупционен закон, който да държи президента настрана, Борисов обясни, че от „БСП нещо пак не са разбрали“. 

„Имаме 3,9% ръст на икономиката, безработица на практика няма, имаме 2 млрд. лв. бюджетен излишък. Те по какви параметри ще се похвалят - че в техния мандат събориха КТБ?", коментира премиерът. По думите му вече е говорил с Румен Радев за това дирекция "Антикорупция" към ДАНС да премине в нов антикорупционен орган, който ще се избира от Народното събрание, за да бъде равно отдалечен от институциите. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:33 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

9
rate up comment 2 rate down comment 0
Батко
преди 6 години
Вече сме ресурси ,какви кадри какви 5 лв?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 1 rate down comment 0
Батко
преди 6 години
Вече сме ресурси ,какви кадри какви 5 лв?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 1 rate down comment 2
verimg
преди 6 години
Някой е излъгал немците, че тук ще им е по-евтино? Не име обяснил, че трябва да имат фонд 'наши хора', който да е около една трета от персонала. Излъгал ги е, че останалите две трети е стоят и ще работят за една четвърт от заплатата на първата една трета? Че дори и за немеца ще остава печалба. ? Хахаха.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 6 rate down comment 1
redcretin
преди 6 години
Каква добавена стойност, то си пише че всичко е ишлеме :)Бели роби, по-евтини от тия в Азия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 0
ivanrog
преди 6 години
"Ако е казал Господ, следващия месец в Плевен правим инвестиция от над 100 милиона за 8 хил. работни места. "Звучи внушително, нали, но какво точно се крие зад тези числа - инвестистиция от 12500 в едно работно място, извинявайте, но от такава инвестиция в производство не очаквайте висока добавена стойност!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 0
abdul
преди 6 години
Муахахах, средно ниво за региона"Големи са майтапчии тия немци - кешират ни географията, че бат бойко, майкопродавец и той.Имат 0% шанс да задържат образован кадър в Смолянския регион без конкурентна на немската (или поне на Софийска) заплата за "образован кадър".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 13 rate down comment 0
redcretin
преди 6 години
Става все по-смешно - тоя дето учете ИТтата да копаят картофи и да стават овчари хахаха :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 21 rate down comment 1
TomaNeverni
преди 6 години
"Грабовски коментира, че заплатите са на средното ниво за региона."и Квалифицирани кадри -майтапчии
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 33 rate down comment 1
Бик в атака
преди 6 години
Ами подготвените кадри си биха шута в чужбина, защото тук никой не им оценява труда и знанията подобаващо. Да стоят тук за мизерна заплата ли?! Еми няма да стане!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още