IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БСП иска изслушване на премиера в парламента за визитите му в Турция и Германия

През октомври ЕС трябва да даде становище ще бъде ли либерализиран визовият режим за турски граждани

17:40 | 29.08.16 г. 1
<p>
	Бежански лагер в България. Снимка: <em>БТА</em></p>

Бежански лагер в България. Снимка: БТА

БСП настоява за изслушване на премиера Бойко Борисов в Народното събрание във връзка с последните му визити в Турция и в Германия, съобщиха от пресцентъра на партията.

По време на специална пресконференция лидерът на левите Корнелия Нинова настоя и за свикване на Консултативния съвет по националната сигурност (КСНС), който да обсъди позицията на страната по повод споразумението между ЕС и Турция за реадмисия на незаконно влезли в страната мигранти от Турция.

За социалистите Борисов, без мандат на парламента, е променил позицията на България относно либерализацията на визовия режим за турски граждани. Според Нинова позицията на София сега е за премахване на визите, макар че Анкара не изпълнява европейските изисквания.

В неделя Бойко Борисов по време на освещаване на християнски храм в с. Мечкарево, Сливенско, даде разяснение пред журналисти относно водените разговори с турския премиер Бинали Йълдъръм и с турския президент Реджеп Тайип Ердоган, а на следващия ден и в Берлин с лидерите на Вишеградската четворка и канцлера на Германия Ангела Меркел.

Борисов е поискал подкрепа за България от страна на ЕС, единна позиция за бежанците и е призовал да се запази споразумението между ЕС и Турция за мигрантите, защото то е работещо. По отношение на членството на Турция в ЕС Борисов каза, че страната не е готова, но препоръча известно смекчаване на визовия режим – за бизнесмени и държавни и общински служители.

През октомври ЕС трябва да вземе решение относно визите за турски граждани, припомни днес и европейският депутат от левите редици Илияна Йотова. Тя поиска и ясна позиция дали България ще подкрепи промяна в Дъблинското споразумение за мигрантите.

Бившият министър на отбраната в кабинета на Пламен Орешарски Ангел Найденов пък смята, че Ердоган е поставил ултиматум на ЕС, чийто отговор може да бъде единствено европейска солидарност и търсене на общо решение. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:47 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 1
ing5rov
преди 7 години
Баси практиката , премиерът ни дава обяснение за приказките си зад граница на освещаванто на църква !Абе тия въпроси се разглеждат пред народното събрание...толкоз глупости изръси и Плевелиев и никой не го дръпна за отчет !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още