IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БСП обвини управляващите за първи лобистки закон в 44-то Народно събрание

Става дума за общ законопроект на ГЕРБ и Обединените патриоти за промени в Закона за опазване на земеделските земи

13:10 | 12.05.17 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

БСП обвини управляващите, че прокарват лобиски закони въпреки обещанията си за нов морал в политиката. Причината за това са поправки в Закона за опазване на земеделските земи, внесени от Обединени патриоти.

Целта на промените е удължаване на срока, след който земеделската земя с променен статут за застрояване става отново земеделска.

Сега този срок изтича на 23 май, а предложението е да се удължи с три години до 23 май 2020 г. Измененията засягат доста имоти и по Черноморието, чиито собственици са ги урегулирали, за да могат да бъдат застроени.

Според социалистите обаче по този начин ще се разреши безконтролното строителство по Черноморието ни в това число и Иракли, Карадере, Корал, Златна рибка. 

„Няма предварителна оценка какви обекти и терени засяга предлаганото законодателно изменение“, обвини Валери Жаблянов от БСП.

Според него става въпрос за защита на частни интереси, а не на обществени.

„Срам е първият законодателен акт на 44-ото Народно събрание да бъде такъв лобистки законопроект за опазване на земеделските земи“, отсече пък съпартиецът му Жельо Бойчев.

По думите му големият въпрос е кого обслужва тази законодателна инициатива.

„Кои са тези големи корпоративни инвестиционни проекти, които са принудили управляващото мнозинство в изключително бърз порядък да внесе тази законодателна поправка“, риторично попита той.

Християн Митев от Обединените патриоти обаче отрече всички обвенения на социалистите.

„Нормално е от БСП да кажат, че поправката е лобиска, когато нямаш аргументи, говориш с клишета“, отговори той.

Митев обясни, че промените в закона са внесени заради жалби на граждани с такива имоти, които не са успели да ги застроят.

Още новини четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:17 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Jekata
преди 6 години
ЛобиСки?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още