IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бъдещето на търга за тол системата е в ръцете на съда

КЗК отхвърли жалбите срещу обществената поръчка

18:53 | 21.06.17 г.
<p>
	<em>Снимка: FreeImages.com</em></p>

Снимка: FreeImages.com

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) отхвърли две от жалбите, подадени срещу решението на Агенцията „Пътна инфраструктура“ да удължи само с един ден крайния срок за подаването на документи в търга за тол системата, след като приключи предишното му обжалване, показва справка в регистъра на Комисията.

Антимонополният регулатор е публикувал определението си по жалбите на чешката „Толлнет“ АД и „Алтима България“ ЕООД, която е с хърватски собственик.

Жалбата на унгарската „Ерба-96“ беше отхвърлена като неоснователна само няколко дни, след като беше подадена.

Комисията е решила да обедини в една преписка жалбите на „Толлнет“ и „Алтима България“, тъй като и двете компании атакуват по същество решението на пътната агенция да предостави такъв кратък допълнителен срок за подаване на документи.

В определението си КЗК подчертава изрично, че в Закона за обществените поръчки няма разпоредба, която да определя поведението на възложителя при възобновяване на процедура след приключване на обжалване. В Административнопроцесуалния кодекс само се посочва, че при спиране на производството сроковете, предвидени за издаване на акта, спират да текат, като при възобновяването производството започва от онова действие, при което е било спряно.

При предишното спиране на процедурата са оставали 17 дни до крайния срок за подаване на оферти. Според чешката фирма Агенцията е трябвало да даде поне 17-дневен срок след възобновяването на поръчката.

Подобно е и становището на „Алтима България“, която допълва, че не е възможно за 24 часа да се осигури и високата банкова гаранция заради голямата прогнозна стойност на поръчката.

Според КЗК и двете жалби са неоснователни и регулаторът ги оставя без уважение. Сега последната дума има Върховният административен съд, пред когото фирмите имат 14 дни да обжалват.

Досега процедурата за въвеждането на тол система за тежкотоварните автомобили и система за електронна винетка за леките автомобили е спирана осем пъти заради жалби, откакто беше обявена през април миналата година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:29 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още