IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България е в топ 3 на страните в ЕС с най-малко задължения на домакинствата

Най-много кредити имат домакинствата в Кипър, Дания и Холандия, показват данни на Евростат

21:50 | 03.04.17 г. 9
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

България е сред страните от Европейския съюз (ЕС) с най-малко задължения на домакинствата, съпоставени към брутния вътрешен продукт на страната за 2015 г.

Общият размер на задълженията на домакинствата в България е равен на 29,2% от БВП, или 13,2 млрд. евро, показват данни на Евростат, публикувани днес. На първо място по този показател е Румъния с 21,4% (33 млрд. евро). На трето място е Унгария с 24,2% (26 млрд. евро).

По данни на БНБ обаче за 2015 г. домакинствата у нас дължат 18,1 млрд. лв. (или 20% от БВП) на банковия сектор под формата на кредити.

Най-много задължения на домакинствата, съпоставено към БВП, имат в Кипър – 147,4% (26 млрд. евро), Дания (133%, или 363 млрд. евро) и Холандия (123,9% или 838 млрд. евро). 

Общият размер на задълженията на домакинствата в ЕС възлиза на 10,2 трилиона евро. Над 90% от тази сума идва от кредити, предимно ипотечни, уточняват от Евростат.

От Европейската статистическа служба отчитат още, че финансовите активи на домакинствата през 2015 г. са повече, отколкото преди финансовата криза от 2008 г.

Общият размер на финансовите активи на домакинствата в общността достига 33,5 трилиона евро през 2015 г., докато през 2007 г. е била 26,42 трилиона евро. Под финансови активи се разбират застраховки, пенсии, стандартизирани гаранции (39,3% от всички финансови активи на домакинствата), валута и депозити (30,3%), собствен капитал и акции в инвестиционни фондове (24,2%)

През последните 10 години общо задълженията на домакинствата са относително стабилни и представляват 70% от БВП на ЕС. Въпреки това въздействието на финансовата криза е по-очевидно при активите на домакинствата. Те намаляват от 214% от БВП през 2006 г. до 181% през 2008 г. През 2009 г. започва възстановяване, като през 2015 г. те вече са 230% от БВП на ЕС.

Съотношението на финансови активи на домакинствата към БВП е най-високо в Холандия – 2,19 трилиона евро (324,5%); Великобритания – над 8,2 трилиона евро (324,1%) и Дания – 827 млрд. евро (133%). 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 08:26 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 0 rate down comment 0
makama
преди 7 години
Най-накрая нещо умно да прочета в инвестор ....Това означава, че българите са по-свободни от всички народи е Европа...човек който няма кредит или има малък кредит е СВОБОДЕН...който има голям (разбирам над 5 по-голям от годишния си доход) е роб... и то яко вързан с окови .... ИМОТ с ипотека ! та имота реално е собственост на ипотекарят, т.е. на банката ... а масрафа плаща този които е подписал договорът...Българинът вероятно вече е разбрал проста истина...Кредит се тегли само в три ситуации :1. За инвестиция2. за образование3. за лечениеНикакви разходи за коли, екскурзии и други глупости....както се казва, маймунчето първо си мери костилката на *** и едва тогава яде това което му дават...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 1 rate down comment 0
abdul
преди 7 години
"Също така имущество на глава на населението може да има много, но да е концентрирано в много малко хора. "Което е съвършено нормално за един зрял работещ капитализъм :-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 7 rate down comment 0
Dies Irae
преди 7 години
Това, че имаме имущество повече от кредити по принцип е добре, проблема е, че не се вижда каква част от кредитите се обслужват навреме. Също така имущество на глава на населението може да има много, но да е концентрирано в много малко хора. Повечето хора който познавам теглят кредити за да си купят жилище. Доста от тях дори си казаха по добре да се напъна 3-4 години докато нямам деца още и да го изплатя отколкото да го влача 20 години (и това са хора който не са с финансово образование), но им помогна да върнат по малко като крайна сума. Надявам се, че след масовия бум с кредити преди кризата хората са се напарили и са се научили как да ги ползват като инструмент.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 8 rate down comment 4
scott
преди 7 години
Прогнозес: БЪЛГАРИЯ ше бъде НЪМБЪР УАН по НА-МАЛКО ЗАДЪЛЖЕНИА по кредити в европа и светъ!Основаниа: тез, нискодоходните кат земат 3 хилки кредит и им го изкарат през носъ - лихвес, чси, колекторски фирми....тез, милиардерите кат земат милиони кредитес: изкарват банките, държавата у фауит - кредита става нищожен, нула.ТА: СКАРО БЕЗКРЕДИТЕСНО СЪЩЕСТВУВАНЕУ БГ-ТО!Световната банка казала на Борисов: внимавайте със заемите. скоро нема да можем да ви отпускаме, щот нема да има НАСЕУЕНИЕ, което да работи и да ВРЪЩА КРЕДИТЕС!МНОО СМЕ ЯКИ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 9 rate down comment 5
power grid
преди 7 години
Западният стандарт бил на кредит ха ха ха
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 14 rate down comment 4
power grid
преди 7 години
Западният стандарт бил на кредит ха ха ха
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 21 rate down comment 3
abdul
преди 7 години
и това много им бърка в гъзoвете на нашите западни ортаци, защото не им сработва модела за управление и контрол, а това означава финансова и икономическа свобода за българите!единствените които имат интерес от кредитите за домакинствата са евреите банкери. никой друг!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 19 rate down comment 1
ДХДО
преди 7 години
"България е в топ 3 на страните в ЕС с най-малко задължения на домакинствата" вероятно тези , които дават кредити са се заинтерисували кави доходи получава българина.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още