IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България и Румъния ще промотират заедно туристическите си продукти

Двете страни ще изградят специален информационен център

18:44 | 28.11.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
България и Румъния ще промотират заедно туристическите си продукти

България и Румъния ще създадат общ информационен център за промотиране на съвместните си туристически продукти. Това е заявила министърът на туризма Николина Ангелкова след срещата си с румънския вицепремиер Ливиу Драгня и министъра на европейските фондове Еужен Теодорович в Букурещ.

Българският министър бе там за откриването на бизнес форум за промотиране на български храни и напитки на румънския пазар, съобщиха от министерството на туризма.

Румъния е ключов туристически пазар и партньор за България, а двустранните отношения в отрасъла имат добри традиции, е заявила Ангелкова.

Двете страни са се разбрали през втората половина на декември в Русе да се проведе съвместна работна среща, на която да бъде поканен и браншът, за да бъдат обсъдени конкретните детайли за създаването на информационния център. На срещата ще се обсъждат и възможностите за промотирането на общите туристически продукти, включително по проекти от Дунавската стратегия на ЕС. Чрез тях ще могат да се привлекат повече посетители от далечни пазари към Балканите – например от Китай, Япония, Индия и др., е подчертала Ангелкова.

Преди срещата в Русе представителите на българската туристическа индустрия ще бъдат информирани за идеята от екипа на министър Ангелкова и ще дадат предложенията си за съвместните продукти. Още през миналата седмица министърът на икономиката предложи български и румънски фирми да започнат съвместни проекти за представяне на своята продукция на далечни пазари.

На бизнес форума в Букурещ „Храни и напитки от слънчева България“ участваха над 25 наши компании от хранително-вкусовия сектор. Промотирането на хранително-вкусовата индустрия е възможност повече румънци да добият представа за прекрасната българска кухня и изключителните ни вина,  смята още Ангелкова.

Според нея България притежава чудесни възможности за развитие на гурме и винен туризъм.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:28 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още