IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България няма да разкрива нови пунктове за регистрация на имигранти

Натискът върху границата от бежанския поток е намалял, заяви вътрешният министър Румяна Бъчварова

12:11 | 13.11.15 г.
България няма да разкрива нови пунктове за регистрация на имигранти

България няма да открива нови пунктове за регистрация на имигранти. Това съобщи по време на парламентарния контрол министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова в отговор на въпрос на депутата от “Атака” Магдалена Ташева.

В началото на септември стана ясно, че ще бъдат разкрити 6 пункта за регистрация на имигранти, в които се свалят техни отпечатъци, каквито са европейските правила за прием.

Бъчварова обясни, че пунктовете са разположени така, че да не се налага транспортирането на мигрантите на голямо разстояние след залавянето им.

По думите й обаче натискът върху границата от бежанския поток е намалял, заради което не се налага разкриването на нови регистрационни центрове.

Що се отнася до настаняването на имигрантите, в центровете на Агенцията за бежанците се настаняват само тези от тях, за които е преценено, че имат основание да получат статут на бежанци при първоначалната им регистрация в специалните пунктове. Заетостта на тези центрове достига 23-24%, тъй като хората имат право да изчакат процедурата и на външни адреси, обясни вътрешният министър.

Със запълнен капацитет са центровете на дирекция “Миграция”, където се настаняват незаконно пребиваващи в страната лица, каза още тя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:27 | 19.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още