IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България очаква да се включи към Европейския стълб на социалните права

Министърът на труда Бисер Петков се надява правителство и социални партньори да изпълнят препоръката на ЕК за прозрачен механизъм за минималната работна заплата

16:21 | 26.05.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

КНСБ очаква България да се включи към Европейския стълб за социалните права. Това заяви лидерът на синдиката Пламен Димитров, цитиран от БТА, на форум "Европейският семестър, социалната защита и ролята на социалните партньори", организиран от КНСБ и Фондация "Фридрих Еберт".

Преди месец Европейската комисия представи предложението за Европейски стълб на социалните права. Целта е да има по-справедливо функциониране на пазара на труда и на социалните системи. Обръща се внимание на много законодателни и незаконодателни инициативи, свързани с равновесието между професионалния и личния живот, информирането на работниците, достъпа до социална закрила и работното време. Според логиката на стълба на социалните права, тези предложения, след като бъдат приети, ще актуализират и допълнят достиженията на правото на ЕС.

Лидерът на КНСБ напомни, че ефективен и доказан механизъм за това е колективното трудово договаряне и то трябва да бъде защитавано както на общоевропейско, така и на национално ниво.

От КНСБ припомниха, че неотдавнашната икономическа криза подтикна ръководните европейски институции към по-всеобхватно проследяване на развитието на ЕС чрез въвеждане на годишен цикъл за координация на макроикономическите политики, наричан "Европейски семестър".

Всяка година Европейската комисия прави подробен анализ на планираните от отделните държави-членки бюджетни, макроикономически и структурни реформи и изготвя доклади с препоръки за следващите 12-18 месеца.

Социалният министър Бисер Петков обърна внимание, че съвсем наскоро страната ни е получила актуалните препоръки и силно се надява, че правителството заедно със социалните партньори ще положат максимални усилия да изпълнят една от повтарящите се препоръки, свързана с договарянето на прозрачен механизъм за минималната работна заплата.

По думите на министъра по време на приближаващото българско председателство гражданите на ЕС ще очакват от страната ни да предложи мерки, които да доведат до повишаване на заетостта до достигане на заложените в стратегията за растеж „Европа 2020” равнища, за подобряване на адекватността на доходите от труд, като се изкорени феномена на т.нар “работещи бедни”.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:31 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още