IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България праща хуманитарна помощ за бежанците на гръцко-македонската граница

Осигурени са палатки, легла, одеяла и отоплителни материали

16:47 | 11.03.16 г.
<p>
	Бежанци се редят на опашка за храна в лагер на гръцко-македонската граница. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Бежанци се редят на опашка за храна в лагер на гръцко-македонската граница. Снимка: Ройтерс

България ще предостави хуманитарна помощ за бежанците и мигрантите на гръцко-македонската граница. Осигурени са палатки, легла, одеяла и отоплителни материали, каквато необходимост има и е посочена в писмо от Гърция, получено чрез Министерство на външните работи. Това става по инициатива на министър-председателя Бойко Борисов Бойко Борисов, съобщиха от пресцентъра на Министерския съвет. 

Координацията е възложена на началника на кабинета на премиера. 

Помощта се осигурява от Министерство на земеделието и храните и Главна дирекция “Пожарна безопасност и защита на населението” в МВР.

Към момента на гръцко-македонската граница край Идомени са блокирани хиляди жени, деца и мъже. Заради проливните дъждове и лошите условия на живот са необходими спешни мерки за предотвратяване на хуманитарна криза.

България неведнъж е изразявала позицията си за подкрепа и солидарност към съседните ни страни, като в същото време призоваваме да бъдат спазвани всички ангажименти и задължения по опазване на границата и придвижването на мигрантите по надлежния ред, се казва в съобщението.

Според БНР на гръцко-македонската граница са се струпали над 13 000 бежанци. Те отказват да се прехвърлят в бежански лагери с надеждата за промяна в европейската политика към тях. Входът на бежанците през Македония е затворен.

Всички представители на гръцките и европейски власти, които са на граничния пункт при Идомени, се опитват да обяснят на събралото се множество, че няма вероятност да преминат. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:11 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още