IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цацаров: Прокуратурата ще си свърши работата за кредитните кооперации

Тези формирования са функционирали безнаказано пред погледа на контролните органи, заяви главният прокурор

10:17 | 12.07.16 г.
<p>
	<em>Снимка: БТА</em></p>

Снимка: БТА

Прокуратурата ще свърши своята работа, след като бе сезирана от граждани, загубили спестяванията си в две т. нар. популярни каси. Това каза пред Нова телевизия главният прокурор Сотир Цацаров.

Той обаче уточни, че действията на обвинителите ще обхванат само последиците от случилото се.

По думите му въпросите около фалитите на кредитните кооперации в Дупница и Сливен трябва да бъдат зададени на две страни.

Първо, на лицата, подписали договори за вноски в самата популярна каса или кооперация, по които сумата се предоставя срещу лихва, която е нереално висока.

Вторият въпрос е „доколко е възможно подобни очевидно нереални кредитни формирования да функционират безнаказано, пред погледа на контролните органи, които, така или иначе, са отговорни за стабилността на кредитната система“, каза главният прокурор. 

„Акцентът на отговорността трябва да се постави върху лицата, които са предоставяли съответните лихви и начин, по който са изразходвани средствата на вложителите“, каза той. От думите му стана ясно, че проверката включва хипотезата за измама.

Главният прокурор коментира и ситуацията в Слънчев бряг сред стрелбата по Димитър Желязков–Митьо Очите.

„Самото функциониране на комплекса „Слънчев бряг” създава предпоставки за престъпност. „Слънчев бряг” е нещо като икономическа и административна държава в държавата и се превръща в апетитна територия за всеки, който иска да реализира средства по непозволен начин. Това са групировки, за които има данни, че през зимата са действали на територията на зимен курорт, а през лятото са в „Слънчев бряг”, каза той.

„Въпросът с парко- и наркомясто го изяснихме. Това е война за контролиране на търговската дейност. Този, който я контролира нелегално, но силово, в крайна сметка, печели. Държавата трябва да си дойде на мястото, това е нагла престъпност“, заяви Цацаров.

Той обобщи ситуацията в курорта така: „Трябваше да се случи данданията, за да се разбере, че морето всъщност е блато“.

За оправдателната присъда срещу бившия депутат от ДПС Христо Бисеров главният прокурор обясни, че прокуратурата е била сезирана, когато преводите и паричните потоци са станали публични и при изначален доказателствен дефицит. Но не е имало как прокуратурата да откаже да разследва, каза Цацаров.

Обществено опасно е и политически удобно всеки да си измива ръцете с прокуратурата, заяви той.

Помолен да коментира позитивните отзиви за румънската прокуратура Цацаров заяви: „Тя може да бъде създадена и да функционира тук, но ще трябва да си внася обвинителните актове в съда в Букурещ, а не в съд, който ти връща всяко дело срещу народен представител или който оправдава всеки втори”.

„С ясното съзнание съм за недостатъците на тази институция. С ясното съзнание съм за дефицитите в способността да разследва на МВР. С ясното съзнание съм за това, че всесилният в очите на гражданите ДАНС няма никакви полицейски правомощия, но и съм с ясното съзнание, че някакси оправдателните присъди станаха много”, каза той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:07 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още