IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цецка Цачева: България ще изпълни препоръките на ЕК в срок

В Брюксел правосъдният министър е обсъдила подготвяния от правителството нов законопроект за борба с корупцията

19:18 | 19.07.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Министърът на правосъдието Цецка Цачева коментира, че възможностите за отпадането на механизма за сътрудничество и проверка зависят от свършената от България работа за изпълнението на дадените от Европейската комисия (ЕК) препоръки.

Целите са постижими, от нас се очакват резултати, заяви тя пред български журналисти в Брюксел, където се срещна със зам.-председателя на ЕК Франс Тимерманс и с еврокомисаря по правосъдието Вера Йоурова.

Цачева поясни, че отчет, изготвен от Министерството на правосъдието за прилагането на мерките и поставените срокове, показва напредък на нашата страна по изпълнението на изискванията. "Отчетът ме кара да мисля и да бъда убедена, че до края на декември тази година ще бъдат изпълнени сроковете (за мерките до края на 2017 г.). Има и срокове, които продължават през цялата следваща година", отбеляза Цачева. 

Тя съобщи, че е обсъдила днес с Тимерманс подготвяния от правителството нов законопроект за борба с корупцията и сроковете за неговото внасяне в Народното събрание. Срокът за приемане на антикорупционния закон е до края на тази година, а до края на следващата е достатъчен период този законопроект да заработи и първите резултати от него да бъдат факт, посочи Цачева.

"Информирала съм членове на ЕК, че анонимните сигнали и обратната доказателствена тежест няма да бъдат предложени в новия законопроект, тъй като два пъти катастрофирахме при предходно внасяне на аналогични законопроекти. Не е имало изрична реакция от страна на представители на ЕК в тази сфера. Те са достатъчно деликатни да не оказват намеса в работата. Онова, което очакват, е единен орган, който да заработи, за да постигнем по-сериозен напредък в борбата с организираната престъпност и корупцията по високите етажи на властта", поясни министърът.

Обнародването на закон, без да се прилага според буквата и духа му, не би довело до преследвания резултат. Всички предвидени норми трябва да заработят, тук се намесва и човешкият фактор. Не е достатъчно да имаме добре написан закон, трябва и добре да го прилагаме, коментира министърът на правосъдието.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:13 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още