IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЦИК се отказа окончателно от машинното гласуване

Комисията не очаква касиране на изборите след провала на машинния вот

10:06 | 27.02.17 г.
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Централната избирателна комисия (ЦИК) реши да спре състезателната процедура за доставка на машини за гласуване на предстоящите парламентарни избори на 26 март. На заседанието на Комисията, което се предаваше онлайн, беше представен доклад на Специализираната комисия, според който фирмата, подала единствената оферта за участие в процедурата, не може да отговори на техническите изисквания по нея, предаде БТА.

Така ЦИК отстрани единствения участник в обществената поръчка за набавяне на машините за вота - "Лирекс БГ". Причината е, че фирмата не може да осигури устройствата до 10 март, както е записано в поръчката. Другото условие - до 17 март да бъде инсталиран софтуерът, също не можело да се изпълни. Компанията е пожелала срокът да бъде удължен до 20 март, но и тогава не било сигурно дали ще спази срока.

От ЦИК били склонни да удължат срока до 20 март, ако са сигурни, че 12 500 устройства ще бъдат доставени, но от фирмата признали, че не могат да гарантират навременната доставката на устройствата в страната, още по-малко на тези в чужбина. 

Членовете на Комисията коментираха, че вариант без машини за техническо гласуване не би трябвало да подложи на риск предстоящите избори и те ще бъдат валидни.

“Няма сериозно основание да се обсъжда възможността за касиране на резултатите от изборите заради липсата на машинно гласуване”, обяви пред БНР в неделя говорителят на Централната избирателна комисия Цветозар Томов.

Преди дни и вицепремиерът Стефан Янев заяви, че дори и служебният кабинет да не успее да изпълни решението на съда за машинно гласуване във всяка секция, това не би опорочило предсрочните парламентарни избори на 26 март.

Още новини за изборите може да следите тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:57 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още