IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цветан Цветанов е невинен за длъжностно присвояване, реши ВКС

С право е платил обезщетение от 50 хиляди лева на Орлин Тодоров

10:32 | 21.10.15 г.
Цветан Цветанов е невинен за длъжностно присвояване, реши ВКС

Върховният касационен съд (ВКС) остави в сила решението на Софийския апелативен съд, с което бившият министър на вътрешните работи Цветан Цветанов беше признат за невиновен по обвинението за длъжностно присвояване, съобщиха от съда.

Според прокуратурата Цветанов като министър неправомерно е изплатил близо 50 хиляди лева заплати и обезщетения на бившия началник на звеното на ГДБОП във Велико Търново Орлин Тодоров.

Според тричленния състав на ВКС обаче протестът на прокуратурата не е основателен.

В мотивите си магистратите подчертават, че в настоящия казус става въпрос за правен спор относно законосъобразността на двете издадени от Цветан Цветанов заповеди в качеството му на министър на вътрешните работи, засягащи трудовото правоотношение на Орлин Тодоров и изплатените му обезщетения.

Върховните съдии приемат за правилни направените от предходните съдебни инстанции изводи за обективна несъставомерност на инкриминираното престъпление, тъй като подсъдимият не е нарушил цитираните в обвинителния акт разпоредби от Закона за МВР.

Според ВКС цитираната от прокуратурата разпоредба от закона е неприложима към настоящия казус и не може да послужи като основание за ангажиране на наказателната отговорност на Цветанов. Решението на ВКС е окончателно.

Още новини четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:59 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още