IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Д. Маргаритов: Няма как да регулираме със забрани споделената икономика

Разумно е да се търси баланс при регулацията, заяви председателят на КЗП

16:16 | 12.10.16 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Bulgaria ON AIR</em></p>

Снимка: Bulgaria ON AIR

По пътя на забраните няма как да регулираме споделената икономика, заяви председателят на Комисията за защита на потребителите (КЗП) Димитър Маргаритов пред БНТ.

Той коментира, че пътят за регулирането на новите отношения на пазара като споделената икономика е рационално да бъде търсен в равновесието между желанието на двете страни да търгуват изгодно стоки и услуги и необходимостта това да се случва без рискове за интересите най-вече на потребителите.

„Едно е ясно – по пътя на забраните няма как да регулираме тези отношения. Но законодателят трябва да усети къде е разумният баланс и там да се постави летвата, която да определи нормите и правилата на поведение, които трябва да бъдат наложени в новото време“, казва той. 

И допълва, че има икономики, в които този тип отношения са регулирани по един или друг начин. „Решението може да бъде намерено по линия на проследяване на тяхното развитие и възприемането на добрите практики”, добави Маргаритов, цитиран от пресцентъра на КЗП.

Той посочи, че е важно темата да бъде повдигната, след като вече повече хора са склонни да споделят пътуванията си, храната, местата за нощуване.

„Липсва не само регулация като нормативно явление, но като че ли и съзнанието, че това е нещо важно и предстои да бъде основен приоритет в следващите години”, допълни той.

Той съобщи, че около 10% от постъпващите в КЗП жалби и сигнали касаят дигиталната търговия. Онлайн ориентираните потребители най-често се сблъскват с това, че търговците отказват да приемат обратно закупената онлайн стока в предвидения от закона 14-дневен срок. В тези случаи контролният орган санкционира нарушителя и съдейства на потребителя да си върне обратно парите.

Маргаритов предупреди за мними онлайн търговци, които не доставят поръчаната и заплатена от клиента стока.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:21 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
ledosvetlenie
преди 7 години
Никой не е забранил споделеният бизнес - Просто да си плащат данъцитеНа Убер като му казаха че не може да работи без да плаща данъци и си събраха партакешите - Ако иновацията е в неплащането на данъци да им имам и иновациите това в БГ беше модерно преди 25 години
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още