IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Даниел Митов: България ще продължи да смята САЩ за стратегически партньор

Външният министър отхвърли твърденията на БСП, че в МВнР се извършват ключови назначения докато правителството е в оставка

12:43 | 24.11.16 г.
<p>
	<em>Снимка: БТА</em></p>

Снимка: БТА

Избирането на Доналд Тръмп за американски президент трябва да се гледа през много призми, но българската държава ще продължи да смята САЩ за свой стратегически партньор и съюзник. Това заяви в ефира на bTV външният министър в оставка Даниел Митов.

Според него т.нар антисистемни играчи имат повод за радост от влизането на милиардера в Белия дом. „САЩ в продължение на години са гледали към света през определен тип ценности. Този демократичен конструкт има върховенство на закона, разделение на властите, човешки права. Някакви хора в България се зарадваха, че САЩ ще престанат да гледат тези стандарти, на които държат, и тук ще настанат отново тези мутренски времена, когато всеки ще си прави каквото си иска. Това няма да се случи”, категоричен е Митов.

Той допълни, че България и САЩ работят тясно по линия на енергетиката, отбраната и сигурността, върховенството на закона, образованието и борбата с тероризма. 

„Всеки успех на новоизбрания президент Румен Радев ще е успех на България. Надявам се, че през кампанията е видял проблемните позиции”, заяви Даниел Митов и посочи, че и БСП, и АБВ твърде дълго време се самоопределят като антиевропейски и антинатовски партии.

В отговор на коментар на директора на ЮНЕСКО Ирина Бокова, че България се е поставила в „нелепо положение” с наличието на две кандидатури за директориския пост в ООН Митов заяви, че е редно, когато правителството си оттегли доверието от даден кандидат, той да съумее да запази достойнство и да подкрепи новоиздигнатия кандидат.

„Не е имало натиск от страна на Русия за Ирина Бокова или от страна на друг за Кристалина Георгиева”, категоричен беше Митов.

Относно изказването на турския президент Реджеп Ердоган за териториите извън южната ни съседка, които са "част от сърцето му" и твърдението, че Лозанският договор е несправедлив, Митов подчерта, че това може да породи известни проблеми.

„Президентът Ердоган е хубаво да се фокусира върху случващото се в Република Турция, подобно говорене, насочено към ревизиране на съвременните граници, е напълно недопустимо. Не може да се подават сигнали за възможна промяна на държавните граници. Това е отживелица”, категоричен беше външният министър. 

Даниел Митов отхвърли твърденията на БСП, че в МВнР се извършват ключови назначения докато правителството е в оставка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:38 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
dakl
преди 7 години
Още един подобен на сегашния министър на външните работи и България вероятно окончателно ще изчезне от политическата карта на света!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още