IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Даниел Митов обсъди бъдещето на южния газов коридор с гръцкия си колега

Според двамата министри проектът е огромно значение, тъй като ще осигури по-евтин газ и за двете държави

20:19 | 21.10.15 г. 1
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Стратегическият характер на отношенията между Гърция и България подчертаха външните министри на двете държави Никос Кодзиас и Даниел Митов на пресконференция след срещата си днес в Атина, съобщава БТА, базирайки се на електронния сайт News In.

Акцент в разговорите са били сътрудничеството в енергийния сектор и по-конкретно южния коридор за пренос на природен газ, който на север ще свързва Гърция с България и Румъния, а на запад ще достига до Западна Европа през Сърбия.

Двамата министри подчертаха, че проектът е с огромно значение и за двете държави. Той ще осигури по-евтин природен газ, тъй като няма да зависи само от един доставчик. От една страна това ще доведе до увеличаване на сигурността и конкурентноспособност на Гърция и България, а от друга ще е в интерес и на Европа, отбелязаха министрите.

Акцент бе поставен и на въпроса за политическото решение на конфликта в Сирия, тъй като от това зависи и разрешаването на бежанския въпрос.

Митов изрази благодарност за подкрепата на Гърция относно влизането на България в Шенген.

Обсъдена бе и ситуацията в Западните Балкани. Кодзиас изрази подкрепата на Гърция за присъединяване на страните от Западните Балкани към Европейския съюз като по думите му това трябва да стане "в сътрудничество със заинтересованите държави".

"Не може да съществува европейско-балканска политика без участието на трите страни-членки на ЕС на Балканите", заяви той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:55 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 1
белот
преди 8 години
Някой знае ли горе долу кога ше потече газ откъм Гърция ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още