IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Данък "Уикенд" ще следи големите фирмени активи

До края на януари НАП ще изготви указание за прилагането на данъка

11:22 | 05.01.16 г.
Автор - снимка
Редактор
Данък "Уикенд" ще следи големите фирмени активи

Начините за прилагането на данък "Уикенд" ще станат ясни след около три седмици. Дотогава предстои да бъде публикувано указание от НАП, което да посочва как работодателите да отчитат прилагането на фирмени активи от служителите си. Това каза говорителят на НАП Росен Бъчваров в предаването Денят On AIR по телевизия Bulgaria ON AIR.

По думите на Бъчваров данъкът се прилага от 20 години, а сега мярката се затяга..

"Данък уикенд в НАП го прилагаме 20 години. През годините сме имали стотици случаи, при които е коригиран данъчният кредит за използване на фирмени активни", каза говорителят на НАП. 

Той припомни, че данъчен кредит се ползва само за имущество за фирмени цели, но в последните години се е наложила практиката да се ползва данъчен кредит и за облагаеми по ДДС доставки. Затова и мярката се затяга - заради зачестилите случаи на злоупотреба с покупката на служебни активи, което ощетява сериозно държавната хазна, посочи Бъчваров.

Според говорителя на НАП през последните години било масова практика леки автомобили, сгради и имоти за лично ползване да се купуват чрез фирми. "А това е не само данъчно нарушение, а нещо от което страда всеки българин", коментира той темата.

Бъчваров потвърди думите на финансовия министър Владислав Горанов, който заяви, че държавата няма да контролира използването на служебни мобилни телефони или компютри, а мярката се отнася до използването на големите фирмени активи, като коли и недвижими имущества за лични цели.

Указанията предстои да бъдат окончателно изготвени от финансовото министерство, одобрени от Министерския съвет и обнародвани в Държавен вестник. Дотогава данъчните служители ще се позовават само на общите разпоредби в Закона за ДДС, влезли в сила от 1 януари 2016 г.

Още от интервюто вижте в Bulgaria ON AIR


 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:06 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още