IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дебатът за оставката на Борисов - (почти) всички срещу кабинета

Единствено от ПФ идват като цяло позитиви за свършеното от Министерския съвет

16:12 | 16.11.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Опозицията и доскорошни партньори на ГЕРБ в управлението отправиха от парламентарната трибуна сериозни критики към кабинета, който чака НС да гласува оставката му.

След оставката на кабинета Борисов да бъде съставено правителство в почти същия състав, но с друг министър-председател – това препоръча от парламентарната трибуна съпредседателят на ПФ Валери Симеонов.

„За изминалите две години нашата оценка е, че това правителство свърши много полезна работа, бяха решени ключови и рискови за България проблеми“, заяви съпредседателят на ПФ Валери Симеонов.

Той посочи, че в началото на мандата е трябвало да бъдат предприети действия заради „огромната заплаха от банкова криза“. 

Сред позитивите в работата на управляващата коалиция той изтъкна строежа на оградата по границата, мораториума върху дърводобива, промяната на Конституцията, запазването на цената на тока без промяна за бита, изплащането на дълговете за двата реактора за АЕЦ „Белене“. 

Той обаче обвини Борисов в опити за пряка намеса в работата на Народното събрание. ПФ е отстъпвал от свои позиции и правил компромиси, защото това е бил начинът за постигане на единство, каза Симеонов.

Той не се съгласи с тезата на Борисов за ново мнозинство в парламента. Симеонов смята, че ГЕРБ, ПФ и част от РБ биха имали твърдо мнозинство от 130 гласа.

Изминалите избори бяха вот на недоверие срещу личността на Борисов, заяви Симеонов. "Има едно изхабяване на лидерството и хората решиха да нанесат звучен удар чрез гласуване срещу Борисов, който сам предизвика това, като обяви, че ще подаде оставка", каза още Валери Симеонов.

Той определи постъпката на премиера като „изключително сериозно укорима“. Симеонов каза, че ПФ ще гласува за оставката.

В изминалите избори по думите му не спечелил „неизвестният“ Румен Радев, вотът е бил срещу Борисов.

БСП ще гласува за оставката на правителството. "Вие загубихте категорично изборите за президент и вицепрезидент, ние спечелихме категорично", заяви лидерът на социалистите Корнелия Нинова.

Тя реши да посочи грешките на кабинета и причините за оставката: тотално разминаване между живота и политиките, между проблемите и предложените решения. За мнозинството граждани проблемите са бедността и безработицата, вие не направихте нищо, за да има производство и икономика.

Европарите изтекоха в магистрали, доходите не мърдаха, а бедността растеше, каза Нинова. Тя отправи критики и към политиките за сигурността, здравеопазването, образованието и смяната на Ирина Бокова с Кристалина Георгиева, подписването на СЕТА и поддържането на санкциите срещу Русия. Социалистката обвини управляващите и във високомерие и самодоволство.

Нинова се съгласи със Симеонов, че няма промяна на мнозинството. Тя декларира, че в сегашното НС БСП ще остане опозиция докрай и няма да подкрепи бюджета.

Социалистите били готови на дебат за промяна в политическата система на България, каза още Нинова.

Председателят на ДОСТ Лютви Местан се обяви за незабавни политически консултации за осмо Велико Народно събрание. По думите му това е наложително, „за да отстраним конституционните пречки за превръщането на България в модерна евроатлантическа държава“.

Без това пътят е за никъде, посочи Местан от трибуната на парламента.

По думите му Борисов е дошъл на власт през 2009 г с ангажимент, че ще е алтернатива на всички партии и на политическото статукво, през 2014 г. обаче трансформирал ангажимента си като алтернатива на всички в съгласие с всички. Местан посочи, че Борисов е предаден днес от всички, с които е потърсил съгласие.

За Местан предсрочните парламентарни избори са неизбежни.

Съпредседателят на Реформаторския блок Найден Зеленогорски даде положителна оценка за правителството като изтъкна финансовата стабилност. Той декларира, че неговата формация ще подкрепи подадената оставка. Но предупреди, че държавата ще поеме по труден и опасен път.

Зеленогорски коментира, че РБ са били силен фактор за промените в Конституцията, в съдебната и образователната реформа, промените в здравеопазването и изброи и приемането на редица закони. Депутатът призова колегите си от РБ, ГЕРБ и ПФ да приемат антикорупционния закон и да бъде избран антикорупционният орган.

Коалицията не беше стабилна и резултатът беше предизвестен, каза председателят на ДПС Мустафа Карадайъ. По думите му от самото си формиране управленската коалиция е поставила под риск стабилността на държавата.

Този край беше предначертан. Следват много неизвестни, които изискват внимателен анализ и разумни решения чрез диалог. Да спрем с езика на омразата, да заложим на диалог, единство, призова Карадайъ.

Имаме нужда от нов обществен договор, нека проведем този диалог в името на стабилността. Най-важното е да проявим разум и да постигнем обединение в името на националните интереси, каза депутатът. Той призова за отговорно поведение, за недопускане на политическа и парламентарна криза.

Депутатът Росен Петров (БДЦ) заяви, че днес е един нормален ден за българската демокрация. "Няма нищо по-нормално от това правителства и парламент да идват и да си отиват", каза той. Според БДЦ успехите на правителството са повече от неуспехите, в страната има относително спокойствие, икономиката е показала устойчив ръст през 2015 и 2016 г., който обаче не бил усетен от много от българите.

Изборите до дупка обикновено водят до падане в дупката

По думите му обаче не е нормално на всеки две години да се сменя правителство. Сегашната политическа система произвеждала нестабилност и били необходими коренни промени. "Изборите до дупка обикновено водят до падане в дупката", предупреди той.

Народният представител Полина Карастоянова (независима) изтъкна, че днес има нужда и от думи в израз на „етичност и коректност“. Тя коментира значението на културата и туризма, които имали нуждата от безусловната подкрепа на държавата и оцени положително усилията на министрите Вежди Рашидов и Николина Ангелкова.

Светослав Белемезов от АБВ призова за постигане на общо съгласие по предсрочни избори, изборното законодателство и бюджета за догодина.

Поставянето на партийния интерес пред националния са причината за спада на доверието и за днешната ситуация с кабинета на Борисов, каза лидерът на ДСБ Радан Кънев. Хората не оценяват направеното, защото виждат построеното, но виждат и откраднатото и невъзмезденото, каза той от парламентарната трибуна.

Беше възможно да се устиска до края на мандата, но отново подходихте тясно политически, каза Кънев, обръщайки се към ГЕРБ. Възможният изход от политическа криза е един, заяви той – да не се продължава популистката кампания от президентските избори в такава за бъдещите парламентарни.

"Влизаме в пета поредна година на криза. И проблемът е един и същ в своята основа. И това не са икономически проблеми. Системо поставяне на партийния интерес над националния, както и партийния контрол над администрацията и съдебната власт. Абсурдната централизация на всички тези системи - правосъдна, административна, разпореждане с европейските средства, в едни ръце", каза лидерът на ДСБ.

Кънев призова за обща подкрепа на предложения бюджет. "Ясно е, че новото мнозинство ще го актуализира, но защо да се спират начеващите реформи", попита той.

Председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов коментира, че при осем групи в парламента преди две години би било безотговорно Борисов да върне управленския мандат. "Тогава имаше много тежки консултации. Винаги ГЕРБ отстъпваше", каза той по адрес на коалиционните партньори. Цветанов заяви още, че при преговорите тогава Радан Кънев е имал основна роля. 

"Днес условията са съвсем различни", заяви той по повод резултата от президентските избори.

"ГЕРБ винаги ще заставаме с високо вдигната глава, защото няма как да правиш политика, ако не спазваш начертаното като управленска програма", заяви Цветанов. Той допълни, че няма как да правиш управленска политика и ако всеки иска да извлече дивидент на чужд гръб.

Цветанов разграничи категорично действията на ГЕРБ от тези на ДПС. Той призова народните представители да се обединят, за да приемат Бюджет 2017.

"Както определи българският избирател, така ще се съберем в 44-то НС", каза Цветанов. Той прогнозира, че и в следващия парламент ще има многообразие от парламентарни групи и то със сериозно присъствие на неговата партия.

"ГЕРБ няма да участваме в популистки сценарий, ще имаме ясна позиция за Крим и санкциите срещу Русия", каза Цветанов, като се обяви за евроатлантическата ориентация на България.

"Не знам на какво се дължи самодоволството, че не сте били заедно с ДПС. ГЕРБ може никога да не е била с ДПС, но когато ДПС е било част от някое управление, държавата е вървяла напред", репликира Цветанов Четин Казак. По думите му основната грешка на ГЕРБ е била, че са позволили партията да влезе в договорености с "антисистемната партия Патриотичен фронт".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:22 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 1
Иван Митев
преди 7 години
Мнозина критикуваха премиера г-н Борисов, ала никой не каза истината, че правителството се провали, защото запази сгрешена парична система.Ако г-н Борисов не бе допуснал това поведение, нямаше да е със сегашния провал.За успех на правителството на г-н Борисов бе необходима подобрена парична система.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още