IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Деница Златева е отказала да бъде и еврокомисар

Закъснението по подготовката на българското председателство на ЕС е наваксано, според вицепремиера в служебното правителство

10:27 | 06.05.17 г.
<p>
	Деница Златева. <em>Снимка: Bulgaria ON AIR</em></p>

Деница Златева. Снимка: Bulgaria ON AIR

Освен, че е отказала да остане на поста вицепремиер по въпросите на българското председателство на Европейския съюз (ЕС), Деница Златева е отхвърлила и предложение да стане български еврокомисар.

Това коментира Златева в предаването „Брюксел 1“ на телевизия Bulgaria ON AIR. "Имах лична покана от Бойко Борисов и лично след това му казах, че благодаря за поканата, оценката за работата и екипа ми, но не мога да приема предложението", посочи тя.

Златева подчерта, че освен името на следващия еврокомисар е важен и ресорът, който той ще получи.

След като предаде щафетата на Лиляна Павлова по подготовката за европредседателството на България през 2018 г., Деница Златева обясни, че е имало закъснения, които според нея били наваксани. Златева се похвали, че е подобрила механизмите за сътрудничество между министерствата, приети са насоките за провеждането на всички близо 230 събития.

Готов е комуникационният план, финализирани са работните групи, започнало е и обучението на екипите. На финала е и културната програма. Ремонтът на НДК продължава. Там обаче има закъснение. Очаква се в края на есента сградата да е преобразена. Сега за ремонта й са отпуснати 17 млн. лева, но ще са нужни още толкова.

Деница Златева съобщи, че се подготвят обществените поръчки за кетъринга, хотелите, рекламните материали. Сметката показва, че председателството ще глътне около 150 млн. лева.

"На 31 декември 2017 г. срещу 1 януари 2018 г. ще бъде даден старт на председателството. На 11 януари 2018 г. ще е официалното откриване с концерт в София, а на 2 февруари в Брюксел", обясни Златева.

Според нея най-трудно ще е през септември месец, когато ще сме в активното трио с Естония и Австрия.

"Важно е да започне планирането на националната програма. През юни трябва да бъде представен първия вариант. Ясно е, че един от приоритетите ще са Западните балкани. Темата за европейската интеграция разширяването на ЕС отново ще бъдат поставени за обсъждане", заяви Златева.

По темата Шенген Златева смята, че членството не трябва да бъде обвързвано с председателството. Защото все още има държави, които смятат, че не сме готови за безграничната зона. Причината е, че тези страни обвързват членството в Шенген с мониторинговия доклад.

Труден ще е и процесът на преговори между ЕС и Великобритания. "За нас е важно да защитим правата на българите, които учат и работят на Острова", каза Златева.

Тя смята също, че България, Гърция, Италия и Малта имат интерес от промяната на "дъблинското споразумение", защото тежестта се носи от пограничните райони при силен бежански натиск.

Целия разговор с Деница Златева гледайте в предаването "Брюксел 1" на телевизия Bulgaria ON AIR

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:29 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още