IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Деница Златева: За България е неприемливо развитие на Европа на две скорости

Работодатели и синдикати подкрепиха приоритетите на Министерството на труда за българското председателство на Съвета на ЕС

17:00 | 01.03.17 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

За България като държава членка на ЕС развитието на Европа на две, три или на колкото скорости се предлага, е абсолютно неприемливо. Това заяви Деница Златева, заместник министър-председател по подготовката на българското председателство на Съвета на ЕС, по време на заседанието на Националния съвет за тристранно сътрудничество.

По думите й това се заявява от българска страна във всички национални позиции, при всички посещения в Брюксел.

Категорично се обявяваме против създаването на т. нар. основа на Европа и останала част - периферия, което засяга всички европейски политики, допълни Златева, цитирана от БТА.

По думите й позицията ще бъде заявена на Съвета по общи въпроси на 7 март и на предстоящия Европейски съвет от президента на страната, както и на двустранните срещи, които се правят с Генерален секретариат, с Европейската комисия, сЕстония и Австрия, с които, по думите на Златева, сме на еднакво мнение по отношение на развитието на Европа като една общност. 

Вицепремиерът допълни, че от българска страна се очаква с нетърпение Бялата книга, която трябва да бъде публикувана, а след нея има и друга важна стъпка - събитията по случай 60-годишнината от Римските договори на 25 март в Рим.

Нямаме още вариант на римската декларация, но категорично ще се противопоставим на всички заявления, официални или "между редовете", за развитие на Европа на две скорости, категорична е Деница Златева.

Тя смята, че трябва да се разшири форматът на дискусии в Съвета по европейски въпроси, с по-активно участие на социалните партньори.

От българска страна като председателстваща Съвета на ЕС са заложени пет приоритета - единият е Съюз за работни места, растеж и конкурентоспособност. Вторият е свързан с темата сигурност и миграция, като ще настояваме за реформа на общоевропейската политика по предоставяне на убежища, но не във формата, който е сега - външните граници да носят цялата отговорност, а да има солидарно разпределение.

Третият приоритет е свързан с енергийния съюз и опазване на климата, а четвъртият - с бъдещето на следващата многогодишна финансова рамка и след 2020 г.

За нас като държава, която е основен бенефициент на средства и по кохезионния фонд, е от изключителна важност да се запази кохезионната политика като такава, като си даваме сметка, че надали е възможно тя да се запази в обемите, в които е през този програмен период, допълни вицепремиерът.

Другият приоритет е ролята на ЕС както глобален играч на световната сцена. За нас е важно по време на мандата ни, въпреки че не е в стратегическия ред на ЕС, да развием темата за разширяването на ЕС със страните от Западните Балкани, посочи Деница Златева. Предвиждат се над 220 събития по време на българското председателство на Съвета на ЕС.  

В рамките на Тристранния съвет работодатели и синдикати подкрепиха приоритетите на Министерството на труда и социалната политика за времето на българското председателство на Съвета на ЕС. Бизнесът подкрепя като важен приоритет темата за бъдещето на труда в контекста на четвъртата индустриална революция и проблемите, които има Централна и Източна Европа с миграцията. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:01 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
aldy
преди 7 години
Ами с ОПГто и БайХ начело България е за гюбрето. Не може от бюджета на държавата да се краде почти 1/3 и да чакаме просперитет на нацията. Няма как да стане. С тъпанарски проекти, като "стиропорирането", но без пари за наука и образование, сме на пътя към Четвъртия свят, да се мерим с изостанали африкански държави. Държава без читави държавници няма как да прокопса.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още