IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Депозитите и кредитите през ноември на фокус през седмицата

Седмицата ще премине под знака на Коледните празници

08:39 | 22.12.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Депозитите и кредитите през ноември на фокус през седмицата

Миналата седмица парламентът гласува Закона за държавния бюджет за 2015 г. и така прие спорните промени на пенсионния модел. Народното събрание даде възможност на българите, родени след 1959 г., да изберат дали да прехвърлят парите си за пенсия от частните пенсионни фондове в НОИ.

Премиерът Бойко Борисов заяви, че не може да се говори за национализация. Министърът на финансите Владислав Горанов добави, че ще се работи в посока надграждане на промените, тъй като една от критиките е, че веднъж прехвърлени в НОИ, средствата трябва да могат да се връщат отново в пенсионните фондове. Президентът Росен Плевнелиев пък коментира, че няма да налага вето, а ще даде шанс за дебати.

На фона на дебатите за пенсионното осигуряване агенция Fitch потвърди дългосрочния кредитен рейтинг на България. Предстоящата работна седмица ще бъде кратка, като ще премине под знака на Коледните празници.

В понеделник (22 декември) Българска народна банка (БНБ) ще публикува редовната парична статистика. Данните ще са за ноември, а от тях ще разберем какъв е размерът на депозитите в икономиката, колко и какви кредити са отпуснали банките и какъв е делът на лошите и преструктурирани заеми.

През октомври домакинствата прибавиха още 115 млн. лв. към спестяванията си. Кредитната активност остава близка до нулата, като единствено фирмите внасят лъч светлина. През октомври банките раздадоха с 3% повече кредити за нефинансовите предприятия в сравнение със същия месец на миналата година.

Същевременно делът на лошите и преструктурирани кредити от общия кредитен портфейл на банките (без овърдрафтите) нарасна до 23% - най-високото ниво от юли 2013 г. насам.

Централната банка ще оповести данни относно рамката за международните резерви и ликвидност в чуждестранна валута към 30 ноември.

В първия ден от седмицата ще се проведе общото събрание на акционерите на А.В. Билдингс АД.

Във вторник (23 декември) Националният статистически институт (НСИ) ще изнесе предварителни данни за индексите на цените на износа и вноса за третото тримесечие на 2014 г.

БНБ ще публикува информация за състоянието на брутния външен дълг към края на октомври.

Сряда (24 декември) е Бъдни вечер. В четвъртък (25 декември) честваме Рождество Христово, като трите дни, заедно с втория ден от Коледа – 26 декември, са почивни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:40 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още