IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Депутатите единодушно приеха на първо четене повишението на минималната пенсия

От ДПС подкрепиха промените, но призоваха да се търсят възможности, които не водят до увеличаване на дефицита в системата

12:52 | 21.06.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Депутатите единодушно приеха на първо четене повишението на минималната пенсия в България. Промените в законопроекта за изменение и допълнение на Закона за бюджета на Държавното обществено осигуряване получиха 187 гласа „за“.

Ако предложението на Министерски съвет бъде подкрепено и на второ четене, от 1 юли минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст ще стане 180 лв., а от 1 октомври – 200 лв. В момента минималната пенсия за стаж и възраст е 161,38 лв.

За повишението през 2017 г. са необходими около 100 млн. лв. допълнително над предвидените средства за държавното обществено осигуряване. Промяната касае близо 800 хил. души, или около 38% от пенсионерите. За 2018 г. необходимите средства са около 280 млн. лв., припомни от трибуната депутатът от ГЕРБ Ирена Димова. Тя подчерта, че няма да се налага актуализация на държавния бюджет. 

В резултат на увеличението ще нараснат и минималните размери на останалите видове пенсии, които по закон се определят като процент от минималната пенсия за стаж и възраст. Това са пенсиите за инвалидност поради общо заболяване, пенсиите за инвалидност поради трудова злополука и професионална болест и наследствените пенсии. 

„БСП зачита и подкрепя принципа на равнопоставеност, заложен като основен в Кодекса за социално осигуряване (КСО) и счита, че не следва по никой начин да има изравняване на пенсии за лицата с различен осигурителен принос“, заяви от парламентарната трибуна червеният депутат Георги Гьоков по време на дебатите.

Според него е необходима устойчивост, предвидимост и приемственост на осигурителното законодателство, особено по въпроси, касаещи големи групи осигурени. По думите му всички законодателни инициативи по темата следва да бъдат разглеждани наведнъж, за да се избегнат многократни изменения на това законодателство. Гьоков подчерта, че пенсията за осигурителен стаж и възраст в България е неоправдано ниска.

„Групата на БСП ще гласува „за” законопроекта, защото приема социалната аргументация на увеличението, но между първо и второ четене ще направим своите предложения“, подчерта Гьоков.

От ДПС също подкрепиха промените, но призоваха да се търсят възможности, които не водят до увеличаване на дефицита в системата.

„От Народното събрание в момента пишем чек на министъра на финансите и казваме: Г-н министър, съобрази се с решението на парламента и предвиди 510 млн. лв. за следващата година, необвързани с осигурителни вноски“, каза от трибуната народният представител от ДПС и председател на социалната комисия Хасан Адемов.

По думите му предлаганото увеличение е за сметка на дългово финансиране, защото всеки един бюджетен дефицит се финансира с дълг.

„Това е голямата истина и е ненужно някой да ме убеждава, че по този начин не се нарушава бюджетната процедура и справедливостта в системата“, посочи още Адемов. Той припомни, че през всичките години на прехода проблемите на социалната политика се решават чрез пенсионната система, което е напълно погрешно. Депутатът призова пенсиите най-после да бъдат разделени от социалното подпомагане.

„Поставяме пенсионната система в тежко положение, в условия на тежък дефицит, само защото се опитваме през нея да решим всички останали проблеми“, обясни народняит представител.

Адемов предложи доходът на хората с минимални пенсии да бъде допълнен чрез специализиран фонд, „каквато е практиката в други страни“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:39 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още