IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Депутатите излязоха във ваканция заради предстоящите избори

Следващото заседание на парламента е на 9 ноември

11:21 | 12.10.16 г. 4
<p>
	<em>Снимка: БТА</em></p>

Снимка: БТА

Изненадващо депутатите решиха, че излизат във ваканция заради предстоящия вот за президент още от днес.

Така председателстващият парламента Димитър Главчев закри заседанието и насрочи следващото за 9 ноември, когато вече ще е минал първият тур на вота и политическите страсти би трябвало да са се поуспокоили.

Първоначалната идея беше почивката на народните представители да започне на 26 октомври и да продължи до 4 ноември, но Николай Александров от "Атака" поиска още от днес народните представители да се разпуснат.

Според него на всички им е ясно, че предизборната кампания, която водят политиците от всички партии, излиза извън пределите на пленарната зала и не е редно цената за това да се плаща от обществото.

"Всеки, който участва в кампания, има бюджет за това нещо и нека с този бюджет да си прави кампанията. Аз съм против да се харчат държавни пари за кампания оттук", мотивира се той и така успя да убеди 93-ма народни представители, които застанаха зад предложението му. 

Социалистите пък бяха единствените, които се обявиха категорично против каквато и да е предизборна ваканция за парламента.

"Не виждам основание да няма заседание, основен това, че ви е трудно да съберете кворум или може и ви е страх от опозицията, защото тук е единственото място, което все още не можете да подчините на контрола си", обърна се социалистът Жельо Бойчев към мнозинството.

Той предупреди, че, ако парламентът не заседава, се поставят под риск приемането на Бюджет 2017 и данъчните закони, които вървят в пакет с него.

"Тук щяло да се превърне в предизборна арена! Тогава питам какво прави Министерският съвет, да го разпуснем и него, защото сега преди изборите се сети за учителите и им качи заплатите, за здравеопазването, и прави гръмки обещания за общините, на които ще даде средства", коментира Бойчев.

Той призова депутатите да продължат да работят по време на кампанията: "Така правите лоша услуга на Цецка Цачева (бел. ред. кандидатът за президент на ГЕРБ и председател на НС), защото, когато се върне тук след изборите, ще й е много трудно да навакса със законодателната програма", каза той.

Въпреки че няма да има заседания на парламента, парламентарните комисии ще продължат да работят. Депутатите обаче няма да имат право на служебен транспорт на Народното събрание с едно изключение  – за участието им в работата на комисиите.

Четете още в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:29 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 1
Hahoto
преди 7 години
ГЕРБ спряха предизборната кампания на опозицията в парламента, да не им пречи на бизнеса. Действа се с размах, по милиционерски!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 1
Dali
преди 7 години
браво бееее, на тва му се вика професионализъм. ама трябва да починат хората, че много работа им дойде. срам нямат
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 1
stanislavr
преди 7 години
Колко удобно, а? Докато бурята отмине.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 2
stone-bi
преди 7 години
пак голяма почивка са си гласували, освободили са време за агитация и прекарване на избиратели с автобуси..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още