IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Депутатите приеха на второ четене бюджета на Здравната каса

Надзорният съвет на националния фонд ще може да харчи резерва му за всякакви дейности

10:33 | 30.11.16 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Депутатите приеха окончателно бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) за 2017 г.

Основна промяна в закона е заложената възможност Надзорният съвет на Здравната каса след 1 април 2017 г., когато трябва да влезе в сила новият рамков договор, да може да харчи парите от резерва на институцията за всякакви дейности, а не само за болнична помощ и за лекарства.

Приходите и разходите на Касата се залагат в размер на над 3,45 млрд. лева. Плащанията за първична извънболнична помощ се залагат в размер на 200 млн. лева, за специализирана - 211,4 млн. лева, 147 млн. лева са предвидени за дентална помощ, 77,5 млн. лева – за изследвания, почти 799 млн. лева – за лекарства, и почти 1,5 млрд. лева – за болниците.

Размерът на задължителната вноска за здравно осигуряване се запазва 8% и през следващата година. Остават и лимитите за болниците, след като народните представители отхвърлиха предложение на група депутати от АБВ за премахването им поне за първото тримесечие на следващата година.

През последните 4-5 години броят на хоспитализациите остава почти непроменен – около 2 млн. годишно, коментира в тази връзка депутатът от АБВ Георги Кючуков.

„С въвеждането на пръстовия идентификатор се твърди, че няма възможност за злоупотреба и по данни на здравното министерство има известно намаление на хоспитализациите. При това положение какво правим с лимитите“, посочи той. „Не можем да лимитираме, не можем да не оказваме медицинска помощ на хората, след като няма практическа възможност да се злоупотребява с хоспитализациите“, подчерта народният представител.

И през следващата година Здравната каса няма да финансира нови болници и нови дейности в съществуващи болници и догодина, приеха депутатите.

Националният здравен фонд от догодина ще започне да купува медицински дейности от изпълнителите им съгласно направените през тази година промени в Закона за здравното осигуряване. Касата ще утвърждава броя на дейностите и стойностите им за всяка районна здравна каса за всяко тримесечие, като Надзорният съвет на националния фонд трябва да напише правилата за разпределянето на стойностите. Районните каси се предвижда да се отчитат всяко тримесечие.

Депутатите не приеха предложението на група депутати от АБВ за увеличаване на заложените приходи от здравноосигурителни вноски, които да се разпределят за извънболнична и болнична помощ.

Георги Кючуков междувременно оттегли предложенията си държавата да спре да плаща здравните осигуровки на държавните служители и служителите в системата на сигурността и разузнаването.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:44 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още