IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Депутатите затегнаха контрола над автомобилните превози

С промени на първо четене парламентът завиши глобите и въведе нови правомощия на ДАИ срещу нерегламентирания превоз на пътници

11:51 | 28.10.16 г. 6
<p>
	<em>Снимка: архив БТА</em></p>

Снимка: архив БТА

Парламентът прие завишени глоби и въведе нови правомощия на ДАИ срещу нерегламентирания превоз на пътници. Депутатите от всички цветове гласуваха единодушно на първо четене изменения в Закона за автомобилните превози, с които се задвижват санкциите.

Промените не са насочени към споделените пътувания на приятели, които решават да пътуват заедно до морето и да делят бензина, а към онези, които превозват непознати и печелят от това, обясняват управляващите.

"Всички сме наясно за колите и малките бусове, които уж тръгват в същата посока и уж возят на цената на билета на обществения транспорт, но не издават документ", обясни Димитър Горов от БСП, който обяви, че червените подкрепят предложенията на управляващите.

С текстовете, предложени от депутати от ГЕРБ, се увеличават глобите за шофьори, които извършват превоз на пътници за собствена сметка без лиценз. За първо нарушение те стават 2000 лв., а за второ - 4000 лв.

С текстовете, внесени от Министерския съвет, се дават изрични правомощия на служителите на Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация" да изискват сведения от пътниците в превозните средства.

"Това правомощие е необходимо за установяване на вида на превозите - дали са срещу заплащане или не, което от своя страна има огромно значение при установяване на нарушенията, извършвани от лица, които превозват пътници на цената на билета, а твърдят, че не получават цена за извършването на превоза", се казва в мотивите на правителството.

По време на дебатите Димитър Байрактаров от Патриотичния фронт попита как ще се доказва, че пътниците, които се превозват, не са роднини. Той поиска това да се регламентира между първо и второ четене и предложи да има препратки към Наказателния кодекс например.

"При извършването на тези превози се избягва внасянето на осигуровки, а това е криминално деяние", обясни патриотът.

Станислав Иванов от ГЕРБ му отвърна, че подобни текстове ще са следващ етап. Той допълни, че е възможно дори да се предложи отнемане на книжката или на колата на нарушителя.

Шефът на транспортната комисия Настимир Ананиев обяви, че санкциите не са насочени към споделеното пътуване между приятели, а са срещу нелоялната конкуренция и незаконната търговска дейност.

Той обясни, че когато например младежи решат да отидат до морето и да си разделят парите за бензин, глоби няма да има. Наскоро обаче той видял в една от платформите за споделено пътуване, че се предлага автобус с 57 места.

"Промените са срещу хитреците, които искат да ударят превозвачите", каза той и призова да се даде знак за защита на бизнеса.

Димитър Горов от БСП пък призова освен за бизнеса, да се помисли и за пътниците и за това как цените на билетите да се намалят.

Депутатите приеха и друга промяна в Закона за автомобилните превози - общините сами да решават колко да е глобата за нередовен пътник в населеното място. Оказва се, че в момента в закона пише, че глобата е 10 лв. и Столична община е голям нарушител с глобата от 40 лв., с която наказва гратисчиите.

Още новини от Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:21 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 4 rate down comment 0
redcretin
преди 7 години
Глупости, те са нерентабилни понеже не са конкурентни от самото начало - никой не инвестира в тях.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 3
rover
преди 7 години
Незаконните превозвачи унищожиха редовните пътнически линии до малките населени места, правейки ги нерентабилни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 18 rate down comment 0
abdul
преди 7 години
Официалната причина е "сигурността" на пътниците.Истинската - парите на превозвачите и застрахователите. Просто те имат много голямо лоби.Никакви статистики не присъстват в аргументацията на този закон. НИКАКВИ!Нито за ПТП-та с лицензирани, нито за ПТП-та с нелицензирани превозвачи. НИКАКВИ оценки на въздействието на този закон.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 11 rate down comment 1
Един Българин
преди 7 години
Това едва ли ще работи, но и превозвачите трябва да се вземат в ръце. Какви са тия цени, на които сам ще отида на нафта до морето??? Колко пък толкова данъци плащат? Та ние сме трима. Как да избера тях?Столична община е уникална с превозите си. Вместо да стимулираме хората да ползват градски транспорт, ние ги стимулираме да си карат колите. Добре че още не са ми сложили билетче на колелото, но за сметка на това няма полиция и на много места не мога да отида с него...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 13 rate down comment 0
abdul
преди 7 години
Там ония глупости за оценка на въздействието на законите само така за парлама ли я приеха?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 1
abdul
преди 7 години
А какво точно е "напознат"?Ако му имам фейсбука непознат ли е? А телефона?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още