IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Детски добавки да се отпускат без подоходен критерий, предлага Атака

Целта е всяко дете да получава месечни помощи, посочват вносителите

17:15 | 20.11.14 г.
Детски добавки да се отпускат без подоходен критерий, предлага Атака

От следващата година месечните помощи за деца да се предоставят в пари или под формата на социални инвестиции независимо от доходите на семейството. Това предлагат група депутати от „Атака“ в проект за изменение на Закона за семейните помощи за деца, качен на сайта на Народното събрание.

В мотивите към законопроекта се посочва, че промените имат за цел всяко дете да получава месечни помощи от държавата независимо от дохода на родителите. Това ще премахне неравнопоставеността между децата и семействата и ще се стимулира насърчаването на семействата с деца. С измененията се цели да инвестираме дългосрочно в децата и да стимулираме раждането на второ и трето дете и налагане на тридетния модел, пише още в мотивите.

Вносителите посочват още, че в момента около 400 хиляди деца не получават детски добавки, а намаляването на разходите за изчисляване на подоходния тест ще донесе икономия и със спестените пари ще се покрие част от необходимата сума, за да получава всяко дете детска добавка.

От Атака критикуват настоящия текст в закона, защото той стимулира подпомагането на най-бедните заради задължителния доходен тест за семейството. Като аргумент се изтъква и демографският срив, който се задълбочава с всяка изминала година.

Поправките ще стимулират раждането на второ и трето дете в едно семейство, посочват вносителите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:55 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още