IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

До октомври ще е готова концепцията за професионалното образование

Тя ще е ориентирана към най-добрите професионални практики в 21-ви век

15:25 | 25.08.16 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Подготвя се концепция за развитие на професионалното образование в България, обяви министърът на образованието и науката Меглена Кунева по време на среща в просветното ведомство с Конфиндустрия България.

Концепцията се очаква да бъде готова до октомври, съобщава БТА. Тя ще е ориентирана към най-добрите професионални практики в 21-ви век, е заявила министър Кунева.

Според Кунева трябва да се събуди интересът на обществото и родителите към професионалното образование.

„Те трябва да видят възможностите за развитие на децата си. Ако няма интерес от тях, насила нищо административно не може да се случи. Индустрията трябва да поеме отговорността да обучава учениците и да запали техния интерес към професиите”, е казала Кунева. 

Заместник-председателят на Конфиндустрия България Пламен Дилков е предложил да бъде подписан меморандум за сътрудничество между МОН и организацията. Той е обяснил, че вече има проблеми с намирането на кадри за италианските инвеститори във всички сектори. Дори в Пловдив се усеща липсата на професионални специалисти, а италианският бизнес се развива много добре там, е заявил Дилков.

Вече бяха приети текстове от Закона за професионалното образование и обучение, които уреждат статута на професионалните колежи. Променя се съотношението на теоретичното и практическото обучение в полза на практическото, в това число и обучение в реална работна среда.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:15 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още