IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Доналд Туск: ЕС е готов бързо да подкрепи България за опазването на границата

Председателят на Съвета на ЕС обсъди с Румен Радев ситуацията на Балканите, миграцията, Шенген и Брекзит

15:06 | 04.04.17 г.
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

ЕС планира допълнителни мерки за финансиране и е готов бързо да подкрепи България, ако в страната възникнат затруднения с опазването на границата. Това каза председателят на Съвета на ЕС Доналд Туск на съвместен брифинг с президента Румен Радев. 

Двамата са обсъдили основно ситуацията на Балканите, миграцията, Шенген и Брекзит.

България е най-добрият пример за това как да защитим нашите граници. За щастие, ситуацията е под контрол. Това показва колко активно действат българските власти, коментира Туск.

Доналд Туск заяви, че България е свършила „отлична работа“ като част от опита да стане част от шенгенското пространство.

Той декларира, че ЕС е решен да затвори пътищата за нелегалната миграция.

Що се отнася до споразумението с Турция за мигрантите ЕС спазва своите задължения и очаква Анкара да спази своята част от споразумението.

По темата за Брекзит Доналд Туск  заяви, че целта е „да намалим до минимум цената и щетите за всички европейски граждани“, включително и за българите, живеещи във Великобритания.

„Политическата солидарност означава един за всички и всички за един. Европа винаги ще бъде до вас“, заяви председателят на Съвета на ЕС.

Президентът Румен Радев заяви, че двамата са обсъдили сигурността на ЕС и на Балканите.

В сложната геополитическа обстановка България има важна роля, защото сигурността на европейските граждани започва от сигурността на българската граница, каза президентът.

И обясни, че служебното правителство предлага с общ план ЕС да защити външните си граници в случай на нарастване на мигрантския натиск, както и „допълнително финансиране по отношение на охраната на нашата граница“.

Радев каза още, че с Туск са на едно мнение за това Евросъюзът да има обща позиция и обща политика спрямо Турция. По думите му повишаването на напрежението между ЕС и Турция създава най-голям риск за България.

„В същото време е недопустимо Турция да се намесва в изборен процес и във вътрешните дела на която и да е държава от Съюза, включително България“, допълни Радев.

Двамата са обсъдили и ролята на България в региона и осигуряването на енергийна независимост.

В това отношение е време да се преразгледа отново възможността България да се превърне в енергийно независим доставчик на газ и неговото транзитиране към Западните Балкани и ЕС, с цел да избегнем риска при доставките през други райони, в които има напрежение. Същевременно трябва да се отчетат европейските изисквания, отчете президентът.

При предстоящите преговори с „Газпром“ той настоя за „ясна, силна единна, европейска позиция“.

В отговор на въпрос за отмененото постановление за бежанците той каза, че „интеграцията на чужденци е твърде сложна и важна тема, за да се регулира с формални постановления, без да се отчита рискът за националната сигурност и за ЕС като цяло“.

Вижте още във видеото на Bulgaria ON AIR:

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:19 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още