IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Достъпът до лекарства ще е приоритет по време на председателството ни на Съвета на ЕС

Друг основен приоритет в здравеопазването по време на председателството ще е здравословното хранене

15:54 | 26.09.16 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Достъпът до ефективни лекарства и преодоляване на недостига на медикаменти ще са приоритет в сферата на здравеопазването на България по време на българското председателство на Съвета на ЕС през първата половина на 2018 година. Друг основен приоритет в сектора по време на председателството ще е здравословното хранене. Това става ясно от писмен отговор на здравния министър Петър Москов на въпрос на депутата Петър Славов от БДЦ.

От първостепенно значение за България е осигуряването на достъп на пациентите до иновативни лекарствени продукти и изключително важни лекарства, използвани за лечение на хронични социално-значими заболявания и редки болести на приемлива цена, посочва се в отговора на Петър Москов.

Министърът отбелязва, че при определянето на тези два приоритета е спазен принципът те да отразяват актуалните теми в Европейския съюз в сферата на здравеопазването и националните интереси.

Що се отнася до темата за здравословното хранене, тя е продиктувана от общия стремеж на ЕС за подобряване на здравните показатели на гражданите чрез намаляване на трансмастните киселини, солта и захарите в храните.

Министърът на здравеопазването уточнява в отговора си, че приоритетите са предварителни и могат да претърпят промени с оглед на 18-месечната работна програма на тройката председателства през 2017 г. и 2018 г. Съвместно с Естония и Австрия. Към момента Естония е посочила, че темата за лекарствените продукти ще бъде приоритетна, а Австрия не е определила приоритети.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:23 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още