IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ДПС и БСП призоваха за свикване на КСНС заради кризата в Сирия

БСП поиска и оставката на военния министър Николай Ненчев

12:20 | 01.10.15 г.
ДПС и БСП призоваха за свикване на КСНС заради кризата в Сирия

ДПС призова президента Росен Плевнелиев да свика заседание на Kонсултативния съвет по национална сигурност (КСНС), за да се изработи единна национална позиция за кризата в Близкия Изток. Към искането се присъедини и БСП.

"Динамиката на геополитическите процеси е такава, че светът се променя не с дни, а с часове и сме изправени може би пред най-тежката геополитическа криза през последните десетилетия. Срещата на върха в Ню Йорк показа, че е невъзможно да се постигне обща позиция в рамките на Съвета за сигурност на ООН по кризата в Близкия Изток, а и по украинската", коментира лидерът на ДПС Лютви Метан.

Според него след срещата на президентите на двете супер сили САЩ и Русия Барак Обама и Владимир Путин стана ясно, че двамата имат различни позиции за решаването на проблема с "Ислямска държава" и възниква въпросът как да се защити интересът на ЕС.

"Барак Обама смята, че решението на въпроса минава през отстраняването на Башар Асад, а позицията на Русия е, че кризата може да се преодолее с участието му. Каква е позицията на ЕС и на България?", риторично попита Местан.

Той добави, че защитата на интереса на ЕС и на общото евроатлантическо пространство не може да е отговорност само на "началниците в Брюксел", а е отговорност на всяка една страна от ЕС и ние трябва да имаме ясна позиция по този въпрос.

"В момента бежанската криза подминава България, но това докога ще продължи и се надявам, че никой не е толкова наивен, че да си представи, че България може да остане остров на сигурността и ето защо изработването на обща национална позиция е толкова важен", мотивира се лидерът на ДПС.

Той отново настоя, че най-адекватната реакция на кризата е разширяване на ЕС в посока на Западните Балкани и Югоизточна Европа.

За оставка на военния министър Николай Ненчев настоя още БСП. Причината за това е, че армията се нуждае от достоен министър, а не от такъв, който се "държи нескопосано".

"Ако ви е останало поне малко чувство за дълг и усещане за отговорност, ще ни подкрепите, за да спрем подигравката с българската армия и да спрем с последствията от пагубното управление в сектора през последната година и половина", обърна се социалистът Атанас Мерджанов към премиера Бойко Борисов и партиите, подкрепящи правителството.

Той призна, че в БСП не са стигнали лесно до искането за оставката, защото напълно осъзнават вътрешните и външните опасности, които тегнат над България.

"Целият свят е настръхнал, сразен от рисковете за сериозен военен конфликт, именно за това България се нуждае от достоен, солиден и вдъхващ доверие военен министър. А такъв министър ли е Ненчев", обърна се Мерджанов към мнозинството.

Според него с нескопосаното си поведение Ненчев е провалил последното заседание на КСНС на 27 април тази година, защото трябваше да убеди управляващи и опозиция, че има нужда от още пари за отбрана, но не е успял да докаже това дори пред премиера, въпреки че е имал подкрепата на президента Росен Плевнелиев.

Още политически новини четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:50 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още