IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Екоминистерството одобри спорния нов устройствен план на Приморско

Природозащитници от коалицията „За да остане природа в България“ се обявиха срещу презастрояването на Черноморието

22:33 | 26.06.17 г. 4
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Министерството на околната среда и водите (МОСВ) одобри новия общ устройствен план за община Приморско.

Планът е гласуван с решение на специализирания състав на Висшия експертен екологичен съвет към ведомството, се казва в съобщение на МОСВ.

Investor.bg припомня, че коалицията от неправителствени организации и граждански групи "За да остане природа в България“ предупреди в петък, че проектът за план позволява сериозно презастрояване на Южното Черноморие в защитени зони.

Според екоминистерството обаче одобреният план не допуска ново устройване с цел застрояване на защитените територии край Приморско и отговаря на техните защитни режими.

"Има извършена процедура по екологична оценка и оценка за съвместимостта с предмета и целите на опазване на защитените зони. Направена проверка за допустимост на предвижданията на общия устройствен план с режимите на защитените територии и защитените зони. Констатирано е, че те няма да бъдат нарушени", пише в съобщението на министерството, ръководено от Нено Димов.

"В защитените зони се допуска предвиждане на нови устройствени зони и разширението на съществуващи, където е оценено, че това няма да доведе до значителни отрицателни въздействия върху тях. Гаранция за това са предложените мерки за предотвратяване, намаляване или възможно най-пълно отстраняване на предполагаеми неблагоприятни последствия от изменение на общия устройствен план на община Приморско. Включени са и мерки за наблюдение и контрол на въздействието върху околната среда при прилагането му. Всички изисквания на днешното решение ще бъдат задължителни за изпълнение", твърдят от екоминистерството.

Природозащитниците предупредиха, че е възможно „плътно застрояване на всичко около Китен и на север чак до Приморско (източно от пътя), в нова вилна зона, северно от река Караагач с площта на сегашен Китен, както и че е възможно удвояване площта на вътрешните села в община Приморско.

Те напомниха, че на територията на община Приморско се намират няколко защитени зони от европейската екологична мрежа Натура 2000: Комплекс Ропотамо, Ропотамо, Странджа: „Босна“, „Караагач“, „Бакърлъка“, Комплекс Ропотамо“, „Ропотамо“, „Странджа“, както и защитени територии по българското законодателство като резерват „Ропотамо”, поддържан резерват „Вельов вир”, защитена местност „Блатото Стамополу”, защитена местност „Мурватска река“, защитена местност „Бегликташ-Ропотамо“, природна забележителност „Маслен нос”, природна забележителност „Пясъчни дюни ММЦ”, природна забележителност „Пясъчни дюни в местността Перла”.

“Всички те опазват изключително редки дюни, както и редки и застрашени растителни и животински видове, като лонгозни гори, бяла и жълта водна лилия, блатно кокиче, странджанска боровинка, шипобедрена и шипоопашата костенурка и други, които са и част от Червената книга”, посочват екозащитниците.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:15 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 1
i_hristov
преди 6 години
Чудя се как зелените рекетьори още не са излезнали цели 20 човека на протест пред Министерски съвет?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 1
marto76
преди 6 години
Според кого този план е спорен?!? Според "зелените" на Тома Белев, които се финансират от Иво Прокопиев ли?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 1
Schroeder
преди 6 години
Пак ще има зелени изцепки. Чакам ги да почнат пак с рекетьорските акции.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 1
needle
преди 6 години
Поредната проява на натиск от страна на еколозите, за да могат само те да се разпореждат в дадени територии.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още