IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фандъкова: Няма да премахваме книжния пазар в София

Емблематичното място в центъра на столицата ще бъде ремонтирано, обеща кметът

17:34 | 06.04.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Няма проект за премахване на книжния пазар на пл. "Славейков". По време на ремонта на ул. "Граф Игнатиев" и обновяването на пл. "Славейков" книжният пазар ще бъде преместен в градинката пред х-л "Рила", но след това ще бъде върнат на площада. Това заяви кметът на София по време на днешното заседание на Столичния общински съвет, предаде БТА.

Изказването ѝ бе по повод обявлението на председателя на групата на БСП в общинския съвет Коалоян Паргов, че е против премахването на книжния пазар. Той прочете декларация на творческите съюзи и организации в областта на културата, в която те настояват пазарът да бъде запазен като културно средище и да функционира всеки ден през цялата година. 

„Категоричното решение и мой личен ангажимент е книжният пазар не само да бъде върнат след ремонта, но и за него да има предвидено място на площада“, каза кметът.

Градоначалникът подчерта, че пазарът ще бъде постоянен, тъй като е неизменна част от културната среда на София. Фандъкова е против връщането на кашоните, които загрозяват пазара, както и против продажбата на учебници и тетрадки на това място, защото в София има достатъчно книжарници, където те да се предлагат. На знаковото пространство пред Столичната библиотека категорично трябва да останат букинистите (продавачите на стари книги), посочи кметът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:40 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още