IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Финансист: Стимулирайки старото, пречим на икономиката да влезе в новите релси

Проблемът е, че финансирането е насочено към проекти, които дават моментен тласък на икономиката, коментира доц. Александър Ганчев

11:56 | 19.07.17 г.
Финансист: Стимулирайки старото, пречим на икономиката да влезе в новите релси

Европа и светът се намират на прага на нова индустриална революция, а стимулирайки стария бизнес, не даваме на новото още да дойде. Не можем да освободим икономиката, за да може тя да влезе в новите си релси. Това каза доц. Александър Ганчев, преподавател на финанси в Стопанска академия - Свищов, в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

"Трудно е да се каже дали европейската икономика се съживява действително, централните банки непрекъснато предприемат действия в тази посока, но парите, които се наливат, не оказват очакваното въздействие за задействане на икономическите процеси в нужната посока", каза Ганчев.

"Неслучайно ЕС добави към еврофондовете и т.нар. "План Юнкер" за стимулиране на инвестициите в Европа, за да може голямата ликвидност в ЕС да стигне действително до реалния сектор. Но за мен централизираното, планово стимулиране на икономиката не може да даде силен тласък на икономиката, защото така не се дава възможност да се изчистят неефективните играчи в икономиката на ЕС. Така се похабява капитал", коментира той.

По думите му обаче безспорно „Планът Юнкер“ е успешен. На европейско ниво той е изпълнен на 50%. Успешен е, защото доста фирми от държави като Италия, Германия, Франция, Великобитания са се възползвали от мерките. Това, което е притеснително, е, че по подобие на еврофондовете по-голяма част от проектите са насочени към инфраструктура, към неща, които дават моментен тласък, но в дългосрочен план създават една зависимост от финансиране по линия на такъв тип инициативи. По-правилната посока е да бъдат насочени към иновации", смята преподавателят по финанси в Стопанска академия. 

За него много по-правилната посока е приоритетът да бъде насочен към рисково финансиране на стартъп компании, защото между тях са компаниите, които могат да генерират голям растеж в бъдеще.

"Ако стимулираме само проекти за обновяваме на вече съществуващи производства, ние създаваме нови работни места, но всъщност продължаваме досегашната линия на развитие. Това е една от слабостите на централизирано планово управление", обясни финансистът. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:44 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още